Je kunt wel aan het sneeuwruimen blijven

De plotselinge sneeuw heeft het noorden grotendeels lamgelegd. De trein rijdt nog, ,,maar ik vraag me af hoe lang''. Voor winkels is het een verloren dag.

Auto's die met een slakkengangetje door het centrum kruipen, winkeliers die massaal sneeuwruimen en ouders die hun kinderen op sleetjes door de sneeuw trekken. Friesland waande zich vanmorgen even terug in de sneeuwwinter van 1979, toen de provincie door hevige sneeuwval wekenlang geïsoleerd was. Zo erg als toen is het niet, maar er lag vanmorgen op sommige plaatsen volgens het KNMI 50 centimeter sneeuw.

Streekbussen reden niet, zowel rijks- als provinciale wegen waren niet of slecht begaanbaar, scholen bleven dicht en de politie adviseerde mensen thuis te blijven als ze niet per se de weg op moesten.

Voor het Paleis van Justitie in Leeuwarden is een medewerker al uren bezig om de stoepen sneeuwvrij te maken. ,,Maar je kunt wel bezig blijven, want het blijft maar sneeuwen. Ach, het is leuk, het is weer eens iets anders.''

In het Leeuwarder busstation staat kok Marcel Dekker uit Groningen te wachten op de bus naar Holwerd, die niet komt. Hij had de boot naar Ameland moeten nemen, waar hij in een hotel werkt. Hij wil niet direct rechtsomkeert maken en de trein naar Groningen instappen. ,,Ik ben net begonnen, dus wacht nog even af. Mijn collega's zullen wel balen dat ze nu mijn werk moeten overnemen.''

Ook een groepje asielzoekers, van wie enkelen vanmorgen uit Den Haag zijn gekomen, staat te wachten. Ze moesten vandaag stempelen in het asielzoekerscentrum in Dokkum en zijn verbaasd dat er geen bussen rijden. D. Kittani belt het centrum om advies. Wat te doen? Hij hoort dat stempelen deze week niet hoeft. Studente Tonnie Konings is net gearriveerd uit Utrecht en is ook gestrand in Leeuwarden. Ze moet naar Dronrijp, waar ze interviews zou afnemen voor haar afstudeerscriptie. ,,Maar je kunt toch ook met de trein naar Dronrijp?'', zegt een andere gestrande reiziger, ,,dat is het lijntje naar Harlingen.''

Op het station staat perronopzichter Bauke van der Meulen. De treinen van streekvervoerder NoordNed en van de NS rijden, hoewel op sommige trajecten met lichte vertraging. ,,Alhoewel ik me afvraag hoelang nog'', zegt hij. ,,Als het gaat stormen en er sneeuw tussen de wisseltongen komt, kunnen ze komen vast te zitten.'' Van der Meulen kon vanmorgen niet met de auto wegkomen, die volledig was ingesneeuwd. Zijn collega Jan Zijlstra deed er met de auto een uur en drie kwartier over om naar Leeuwarden te rijden, normaal een ritje van twintig minuten.

In de winkels blijft het stil. ,,Erg hè? Ik zie alleen mensen die naar hun werk lopen'', vertelt bedrijfsleider Sigrid Lapré van WE in Leeuwarden via de telefoon aan een collega. ,,Mensen gaan nu niet gezellig winkelen, maar blijven thuis.''

Ook De Lektuurhal heeft weinig of geen klandizie. Ochtendkranten zijn er niet en eigenaar Gerard Balk vraagt zich af of ze vandaag nog komen.

Gert-Jan Cappelle van een servicebedrijf uit Putten staat op de Nieuwestad in Leeuwarden centimeters dikke lagen sneeuw voor zijn auto weg te scheppen. Hij deed er vanmorgen drie uur over om van Lelystad naar Leeuwarden te rijden. ,,Normaal is dat vijf kwartier. Onderweg zag ik zeker tien auto's in de greppel liggen.'' Hij wacht nog op zijn zes collega's. ,,Ik was de eerste hier, maar een aantal zat vast, van wie een in Zwolle met de auto. Dus of ze nog komen, weet ik niet.''

    • Karin de Mik