Het leven van twee kanten bekeken

Er is iemand aan het verhuizen in Greenwich Village, en daarom staat er een piano op straat. Een vrouw loopt voorbij en kan de verleiding niet weerstaan een toon aan te slaan. Even later staat er een man naast haar, die de verleiding ook niet kan weerstaan. Samen spelen ze een duet. Kan het romantischer? Het is niet meer dan gerechtigheid dat de twee pianisten verliefd op elkaar worden.

Kan een filmmaker die zoiets bedenkt een slechte filmmaker zijn? Nee, de filmmaker die dit bedacht is Woody Allen, die veel eerder al Annie Hall bedacht, en Crimes and Misdemeanors, en Hannah and her Sisters, en Everybody Says I love You, en Sweet and Lowdown.

Melinda and Melinda, Allens 36ste regie, is eigenlijk twee films voor de prijs van één. Vier vrienden zitten in een restaurant te praten over het leven. De ene schrijver beweert dat je van elk verhaal een tragedie kunt maken, de ander een komedie. Een anekdote over ene Melinda wordt door hen beide ter plekke uitgewerkt en de verhalen die zij verzinnen, krijgen wij door elkaar heen te zien. Melinda wordt in beide avonturen gespeeld door dezelfde actrice, die in het ene verhaal opgestoken krullen heeft en in het andere haar steile haren los draagt.

Beide varianten bevatten bekende ingrediënten uit de Woody Allen-keuken. Het gaat om liefde, overspel, levensangst, levenslust, New York, geld, kunst. ,,He's despondent, he's desperate, he's suicidal'', zegt een van de schrijvers in het restaurant. En dan gaat het nog over de komedie.

Het opvallende van de film is dat de komedische en tragische variant eigenlijk nauwelijks uit elkaar te houden zijn. Al snel lijken het allebei tragikomedies. Het kan zijn dat Allens opzet mislukt is, maar de kans lijkt groter dat die mislukking opzet is; misschien is het verschil tussen komedie en tragedie wel zo klein als het verschil tussen los en opgestoken haar. Of net zo groot.

De hier nog niet zo bekende komiek Will Ferrell speelt de rol die de regisseur vroeger zelf gespeeld zou hebben. Het blijft pijnlijk iemand Allen te zien nadoen. De dubbele hoofdrolspeelster, Radja Mitchell lijkt gecast of geregisseerd om zo mooi en neurotisch als Mia Farrow te zijn. Ook geen pretje. Melinda and Melinda is niet zo gedreven en perfect als Allens beste werk. Maar in een regisseur die je al voor de film begint aan het huilen kan krijgen, moet nog een meesterwerk schuilen. Luister hoe een mooi klassiek muziekje tijdens de begintitels wordt verdrongen door de vrolijkste jazz.

Melinda and Melinda. Regie: Woody Allen. Met: Radha Mitchell, Will Ferrell, Jonny Lee Miller, Chloë Sevigny, Chiwetel Ejiofor. In: 10 bioscopen.

    • Bianca Stigter