Hapje voor de zieke

Moeders met zieke kinderen willen graag dat hun patiëntjes wat binnen krijgen dat voedzaam en licht verteerbaar is en dat ze ook lekker vinden zodat het ook daadwerkelijk gegeten wordt. Dit recept voor een soepje met zoete groente en vis beantwoordt daar helemaal aan – zo is gebleken – en is snel gemaakt. Dat laatste wordt weer door werkende moeders op prijs gesteld.

Bereiding: Rasp de stukken ui en peen met behulp van het raspstuk in een keukenmachine (of gebruik een handrasp). Verhit de olie in een soeppan, voeg de geraspte groenten toe, roer ze even goed om met de olie en smoor ze in de gesloten pan op laag vuur gedurende 5 minuten. Voeg 1/2 liter water toe en het verkruimelde bouillonblokje, breng aan de kook en laat alles in gesloten pan zachtjes koken gedurende 10-12 minuten, of tot de peen gaar is. Kook intussen in een pannetje het stuk visfilet in de melk gaar, neem de vis uit de pan en verdeel de filet in stukjes. Doe de warme melk en de peterselie bij de groenten in de soeppan en pureer het geheel met een staafmixer of in een keukenmachine.

Proef of de soep niet te zout is en leng hem zo nodig aan met nog wat melk. (Te veel zout in het voedsel van kleintjes is slecht voor hun nieren.) Doe wat van de soep in een kom en leg stukjes vis in de soep. Voor kinderen die niet van witvis houden, kan de vis samen met de soep worden gepureerd. Zo is hij wel aanwezig maar niet in zicht en dat helpt meestal aanzienlijk om ze tot eten te krijgen. Er is voldoende soep over om de niet zieken in huis van een lekker kommetje warme soep te voorzien. Wie meer vis kookt kan meer kommetjes vullen met dit voedzame soepje.

Morgen: borrelhapje

    • Florine Boucher