`Duitse economie valt tegen in 2005'

De Duitse economie zal dit jaar met slechts 0,8 procent groeien, tegen een eerdere schatting van 1,8 procent een half jaar geleden. Dit blijkt uit een voorlopige versie van de ramingen van het Internationaal Monetair Fonds die in Duitsland zijn uitgelekt. De Financial Times Deutschland, de zusterkrant van de Britse zakenkrant, publiceerde daar vanmorgen uit.

Hoewel IMF-ramingen, die officeel pas in april worden gepubliceerd, zo lang voor hun publicatiedatum nog kunnen wijzigen, wijst de lage prognose op het trage karakter van het economisch herstel in Duitsland. De Duitse cijfers kunnen de verwachting voor de gehele Eurozone omlaag trekken. In september voorzag het IMF nog een economische groei van gemiddeld 2,2 procent in 2005 voor het gehele eurogebied. Dat zou nu zijn teruggebracht tot 1,6 procent. De oorzaak voor de tegenvallende groeiprognose is vooral de waardestijging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar en de reeks van vooral Aziatische munten waarvan de koers samenhangt met de dollarkoers. Ook de hoge olieprijs speelt een rol. Vorige week baarde Saoedi-Arabië opzien door in het openbaar te zinspelen op een olieprijs van tussen de 40 dollar en 50 dollar gedurende 2005. Brent-olie uit de Noordzee noteerde vanmorgen boven de 50 dollar per vat.

De Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) riep gisteren bij monde van topeconoom Jean-Philippe Cotis de Europese landen op om de arbeidsmarkten verder te dereguleren om zo te voorkomen dat de achterstand in economische groei met de Verenigde Staten verder oploopt. Cotis toonde zich overigens juist voorzichtig optimistisch over het economisch herstel in de eurozone. Wel zag hij de stijgende olieprijs als een risico. Volgens Cotis zijn het met name de investeringen die voorlopig de rol moeten spelen van aanjager van de euro-economie. Een herstel van de werkgelegenheid, en dus van de gezinsconsumptie volgt daarna. De Oeso-econoom hield een pleidooi voor flexibeler arbeidsmarkten in Europa, met name in Frankrijk dat hij als een van de meest restrictieve arbeidsmarkten beschouwt.

Cotis hield zijn voordracht in het kader van de lancering van een nieuw rapport, Economic Policy Reforms, waarin de Oeso onder meer zal bijhouden welke maatregelen er zijn genomen om de economie van de aangesloten landen te verbeteren, en welke maatregelen nog nodig zijn.

De Oeso komt pas rond mei met een officiële bijwerking van haar halfjaarlijkse economische prognoses, in de publicatie Economic Outlook. Het IMF komt in april met zijn eigen World Economic Outlook, in de week voor het begin van de voorjaarsvergadering in Washington.