Clichés hinderen `Hide & Seek'

Angst, psychose, seks en dood: dat zijn altijd fijne ingrediënten voor een horrorfilm. Hide and Seek van John Polson (bekend van de thriller Swimfan uit 2002) biedt eigenlijk twee films voor de prijs van één. Het vervelende is wel dat een van die films zichzelf de nek omdraait door te vervallen in uitgekauwde horror- en thrillerclichés. En dat is echt jammer, want het begint toch niet onaardig.

In Hide and Seek pleegt de vrouw van psycholoog David Callaway (De Niro) zelfmoord, dochtertje Emily (gespeeld door het elfjarige kindsterretje Dakota Fanning) is er getuige van en houdt er een trauma aan over. Het lijkt Callaway maar het beste als ze van New York naar een lekker rustige, lommerrijke voorstad verhuizen. Dan geneest Emily vast sneller. Maar zijn de buren daar wel pluis? En wat een rare sheriff!

En er gebeuren meer vreemde dingen. Emily staart afwezig naar een donkere grot in het nabijgelegen donkere bos en Callaway ontwaakt steevast om zes over twee 's nachts, badend in het zweet, uit steeds dezelfde nachtmerrie waarin zijn overleden vrouw een rol speelt. Af en toe doorspekt Polson deze beelden met korte flitsen waarvan de portee lang onduidelijk blijft. Zijn het flashbacks of wanen? Emily verwerkt volgens haar vader haar trauma door te praten met een door haar verzonnen `Charlie'. Psychologisch keurig verklaarbaar, toch? Of is er meer aan de hand?

Hide and Seek is op z'n best als de thrilleraspecten plaats maken voor psychologische horror. De steeds bleker geschminkte Dakota Fanning weet goed de pijn over te brengen van een kind dat haar moeder zelfmoord zag plegen. Ze krijgt een hekel aan de in het dorp wonende Elizabeth (Elisabeth Shue), die heeft een wel erg diep decolleté en vast een oogje op haar vader. Maar dan nemen de genreconventies het weer snel over en moet een plottwist à la Hitchcocks Psycho de toeschouwer `verrassen'. `Onze' Famke Janssen speelt een cruciale rol in de ridicule climax, dat wel.

Hide and Seek. Regie: John Polson. Met: Robert de Niro, Dakota Fanning, Elizabeth Shue, Famke Janssen, Dylan Baker, Amy Irving. In: 60 bioscopen.

    • André Waardenburg