1000ste culturele kermis

Het radioprogramma Kunststof wordt in gezinnen zonder vaatwasmachine vooral beluisterd tijdens de afwas. Vanavond de duizendste uitzending `cultureel entertainment' met als niet bijzondere gast Barry Hay van de Golden Earring. De presentatrices Jellie Brouwer en Petra Possel ondervragen op invoelende wijze niet al te bekende gasten uit de wereld van muziek, literatuur en media terwijl invaller Frénk van der Linden zijn gesprekpartners kritischer benadert. Grappige bijdragen zijn er op woensdag van filmredacteur Jeroen Stout en op vrijdag Chris Bajema met nieuwe boeken.

Eindredacteur Frans Kotterer, die het programma al drie jaar leidt, meent dat de laatste tijd de presentatrices scherper geworden zijn en Van der Linden juist losser en speelser. Kotterer heeft nog niet genoeg van het programma, dat met een bombastische tekst over de studiogast begint en door Joost Prinsen met overdreven dictie wordt voorgedragen. Kotterer ziet die inleiding als kermisamusement. ,,Je moet dat zien als de man op de kermis die je een tent probeert in te lokken. Je krijgt dan ook niet altijd voorgeschoteld wat je er voor hebt betaald.''

Het programma heeft als afsluiting de tegeltjeswijsheden van de gasten, die veelal in de categorie `meligheid' passen. Kotterer: ,,Je moet dat zien als een Koffietijd-gimmick. We hebben in de redactie daar wel eens heftig over gediscussieerd met felle voor- en tegenstanders. Het resultaat is dat het er nog steeds in zit. Uitgevers zien er wel wat in, want binnenkort verschijnt er een boekje met die spreuken.''

Op de vraag of Kunststof een typisch vrouwelijk programma is – de redactie bestaat uit zes vrouwen – blijft Kotterer het antwoord schuldig. ,,Misschien dat het een rol speelt, maar ik denk dat het vooral een cultureel programma is. Ze hebben namelijk bijna allemaal een culturele achtergrond. Daarom zitten er ook vaak schrijvers en schrijfsters in de uitzending. We moeten er voor waken dat er niet te veel literatuur in komt.''

Daarom zal in de komende tijd meer aan mode, design en wat zich in de Nederlandse comedyclubs worden gedaan. Kotterer wil – ondanks bezuinigingen – met de redactie naar Amsterdam verhuizen. ,,In Amsterdam kan je in de lunchpauzes mensen treffen waardoor je journalistieker kunt zijn. En daardoor nog beter worden.''

Kunststof, NPS, Radio 1, 19.04-20.00u. op werkdagen.

    • Markus Meulmeester