Werkloosheid in Duitsland naar record

De werkloosheid in Duitsland is in februari tot een naoorlogs record gestegen. Er waren in deze maand, de invloed van de strenge winter meegerekend, 5,216 miljoen mensen werkloos.

Dat heeft de Bundesagentur für Arbeit in Neurenberg vandaag bekendgemaakt.

Een aanzienlijk deel van de stijging komt voor rekening van mensen met een sociale uitkering die tot werken in staat zijn en die wegens nieuwe regels voor het eerst in de statistieken opduiken. In februari ging het daarbij om 130.000 mensen, een maand eerder al om 222.000. En het einde is volgens de Bundesagentur nog niet in zicht. In januari passeerde de werkloosheid in Duitsland, veruit de grootste economie van Europa, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de grens van 5 miljoen. Bondskanselier Schröder sprak toen van ,,deprimerende'' cijfers en minister Clement van Economische Zaken van ,,vijf miljoen redenen voor hervorming van de arbeidsmarkt''.

Die hervorming, zoals verlaging van uitkering om mensen tot werken te prikkelen en strengere sociale regels (en ook de nieuwe registratieregels) zijn in Duitsland in volle gang, maar volgens sommige economen wellicht te laat in gang gezet.

De strenge winter in februari was volgens de Bundesagentur verantwoordelijk voor een stijging van de werkloosheid met 40.000 mensen. Vergeleken met januari is de werkloosheid in februari in totaal met 180.000 mensen gestegen en vergeleken met een jaar geleden met ruim een half miljoen.

Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden kwam de werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking in februari uit op 11,7, net onder het record van oktober 1997, dat staat op 11,8. Maar toch hoger sinds maart 1998, toen de stand 11,5 procent was. In absolute aantallen en zonder seizoensinvloeden steeg de werkloosheid in februari tot 4,85 miljoen mensen. Anders dan in Nederland worden in Duitsland bij de werkloosheid als maatstaf de seizoensinvloeden niet buiten beschouwing gelaten.

Afgezien van de statistische bijtelling en het winterweer speelde de recessie in het laatste kwartaal van 2004 de Duitse werkloosheidsontwikkeling parten. De Duitse consument laat het massaal afweten en zet zijn geld liever op de bank dan het te besteden. De expansie bij de export – Duitsland is sinds twee jaar de grootste exporteur ter wereld – slaat niet over op de binnenlandse bestedingen. Het aantal mensen dat in februari een baan zocht steeg, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 161.000, zo maakte de Bundesagentur vandaag bekend.