Weer schandaal om geneesmiddel

Twee biotechnologische bedrijven zagen gisteren hun koersen op Wall Street kelderen nadat zij hun medicijn tegen multiple sclerose uit de markt hadden gehaald toen bleek dat een patiënt was overleden. Een tweede patiënt die de medicijnen gebruikte verkeert in levensgevaar.

Na het fiasco met de pijnstiller Vioxx, die het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Merck uit de markt moest halen toen ernstige bijwerkingen bij patiënten optraden, is dit het jongste schandaal in de farmaciewereld.

Op de beurs van New York kelderde de koers van het betrokken Amerikaanse bedrijf Biogen met 44 procent en van het Ierse Elan met 68 procent, waardoor beide bedrijven hun koerswinst uit 2004 ter waarde van 17 miljard dollar (12,8 miljard euro) in één keer zagen wegsmelten.

Het omstreden medicijn is het gentechnologische Tysabri van Elan, dat is gebruikt samen met het medicijn Avonex van Biogen – dat een kassucces is. Elan verwachtte met Tysabri omstreeks 2007 een omzet van 2 à 3 miljard dollar te behalen. Het geneesmiddel stond bekend als een van de meest succesvolle die in de afgelopen jaren werd gelanceerd.

De US Food and Drug Administration, de Amerikaanse toezichthouder op onder meer geneesmiddelen, had het medicijn Tysabri afgelopen november goedgekeurd en de verkoop begon juist te lopen. Bij de goedkeuring was gebruik gemaakt van een snelle procedure, waardoor het medicijn anderhalf jaar eerder op de markt kwam dan was verwacht. Naar verwachting van analisten zal deze snelle procedure nu mikpunt van kritiek worden van artsen, patiënten en beleggers.

Elan en Biogen zeiden gisteren in een gezamenlijke verklaring dat zij hun beslissing ,,vrijwillig'' genomen hadden en ernaar te zullen streven het product terug op de markt brengen. Hun besluit komt op het moment dat onder beleggers de scepsis groeit over de groeivooruitzichten van de biotechnologische industrie. Zij waren al teleurgesteld over de jongste kwartaalcijfers van Amgen en Genentech, de twee grootste bedrijven in deze sector.

Drie concurrenten die actief zijn op de miljardenmarkt voor medicijnen tegen multiple sclerose profiteerden gisteren van de koersval van Biogen en Elan. De koers van het Duitse Schering won 2,9 procent, van het Israëlische Teva 10,6 procent en van het Europese Biotech-Primus Serono 19 procent. Beleggers verwachten dat zij nu meer zullen omzetten.