Uitvinder van de muisklik

Jef Raskin, die aan de wieg stond van de gebruiksvriendelijke Apple Macintosh pc, is zaterdag op 61-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Pacifica in de Amerikaanse staat Californië. Hij had kanker.

Raskin kwam in 1978 als 31ste werknemer in dienst van computerfabrikant Apple en leidde het team dat een gebruiksvriendelijke, betaalbare, voor consumenten bestemde pc moest ontwerpen. Om de bediening te vergemakkelijken, bedachten Raskin en zijn team de met een muis aanklikbare icoontjes voor het navigeren tussen programma's, die later zijn overgenomen door Microsoft Windows. Ook het `slepen' met de muis komt uit zijn koker.

De Apple Macintosh, genoemd naar Raskins favoriete appelsoort, McIntosh, kwam in 1984 voor het eerst op de markt. Raskin zelf was toen al twee jaar weg bij Apple, waar hij na een ruzie met oprichter Steve Jobs vertrok om een eigen bedrijfje op te richten dat zich met de verbetering van de bediening en navigatie van computers bezighield. Na 25 jaar op dat terrein actief geweest te zijn, schreef hij er ook een standaardwerk over, The Human Interface (2000), en richtte hij het Raskin Center for Human Interfaces op, het onderzoeksinstituut waar hij tot kort voor zijn dood werkte.

Van huis uit was Raskin wiskundige, maar hij studeerde ook psychologie en was actief als muzikant, componist, wielrenner, ontwerper van modelvliegtuigjes en beeldhouwer. Zijn beelden waren onder meer te zien in het New York Museum of Modern Art.