Tirades van Torn blijven vreemd

Kwiek komt Kees Torn de showtrap af en begint op de vleugel te beuken, terwijl hij vrolijk en verwachtingsvol om zich heen kijkt. De slungelige, vaak ietwat chaotisch ogende plezierdichter zal, zo verklaart hij even later, dit keer zijn favoriete onderwerpen – whisky, sigaren en liefdesproblemen – onbesproken laten. Zijn zesde theaterprogramma mikt op een groter publiek.

Maar al snel weten we beter. Doe mee en win! zit, net als de vorige vijf, gewoon weer vol wonderbaarlijke redeneringen. Torn kan minutenlang aan het woord blijven over de indeling van de letters op het toetsenbord van een schrijfmachine, in een liedje over Lingo-presentatrice Nance (,,die barbiepop met een IQ van een flens'') alle regels op -ens laten rijmen, en op Battus-achtige wijze onderzoeken hoe vaak je een woord in een zin kunt herhalen zonder dat het wartaal wordt: ,,Als mollen mollen mollen, mollen mollen mollen.''

Ook debiteert hij ditmaal dwarse tirades over zijn afkeer jegens André Hazes, Chopin, Suske en Wiske, het gebruik van het nationalistische ,,we'' (zoals in ,,we hebben een medaille gewonnen'') en de massa's die op de dode Pim Fortuyn stemden.

Het gaat Kees Torn, zegt hij, vooral over het feit ,,dat bagger beter verkoopt dan kwaliteit'' – en ook daarover zingt hij een liedje, dat vaststelt hoe de besten op menig gebied nooit de hoogste oplagen halen, en eindigt met de zin: ,,Ik trek trouwens ook niet altijd volle zalen, dus dat klopt.'' Weliswaar is de bedeesde pose uit zijn eerste programma's intussen verruild voor enige podiumflair, maar verder is hij gebleven wie hij is. Inclusief de momenten waarop nog maar zo weinig gebeurt, dat de voorstelling bijkans tot stilstand komt. Of, zoals hij zijn optreden zelf omschrijft: ,,Hardop denken over dingen die ik denk.''

Voorstelling: Doe mee en win!, door Kees Torn. Regie: Onno Innemee. Gezien: 24/2 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 31/5. Inl. (071) 5133985, www.harrykies.nl

    • Henk van Gelder