Thuisduels van Oranje naar SBS

SBS zendt tot het wereldkampioenschap in 2010 alle thuiswedstrijden van het Nederlands elftal uit. De commerciële omroep heeft hierover een akkoord bereikt met de voetbalbond KNVB.

De afgelopen jaren had SBS al de rechten voor de thuiswedstrijden en vriendschappelijke duels van het Nederlands elftal. Met de nieuwe overeenkomst heeft SBS het exclusieve recht voor alle kwalificatiewedstrijden in eigen land voor het Europees kampioenschap in 2008 en het wereldkampioenschap in 2010 verworven. Ook alle vriendschappelijke thuis- en uitwedstrijden zijn tot 2010 op de commerciële zender te zien.

Naast de wedstrijden van het Nederlands elftal is SBS met de KNVB overeengekomen tot 2010 jaarlijks de strijd om de Johan Cruijff Schaal – voorheen Supercup geheten – tussen de landskampioen en bekerwinnaar uit te zenden.

De zender heeft verder het recht beeldmateriaal, zowel integraal als in samenvatting en/of fragmenten uit te zenden via alle zendervormen die nu en in de toekomst tot de beschikking van SBS staan. Naast de uitzendingen op het 'open net' kan SBS de duels van Oranje ook gaan uitzenden via betaalkanalen, of non-exclusief middels webcasting en `video on demand' via onder meer internet en de mobiele telefoon. SBS kan een deel van de rechten ook sublicentiëren aan andere partijen.

,,De afspraken die SBS met de KNVB heeft gemaakt, beperken zich niet tot traditionele televisie, maar gaan over alle distributievormen, inclusief ADSL, satelliet en mobiele telefonie (UMTS). Dat maakt deze overeenkomst uniek'', aldus Bart Soepnel, directeur aankoop van SBS Broadcasting. ,,Niet de distributievorm, maar de kijker staat voortaan centraal.''

KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler toonde zich content met de contractverlenging. ,,Het meerjarige contract biedt voor de KNVB zekerheid voor de toekomst. Vanaf 2002 is op een uitstekende manier en tot veler tevredenheid samengewerkt. SBS heeft mede door het uitzenden van grote live voetbalwedstrijden en samenvattingen in Nederland de positie verworven van een zender met topsport. De wijze waarop de wedstrijden van het Nederlands elftal worden uitgezonden, geniet van sponsoren en kijkers algemene waardering'', aldus Kesler.