Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de bezuinigingen bij Nederlandse universiteiten en de plannen om de collegegelden te verhogen. Verder aandacht voor de nieuwe Europese wet voor chemische stoffen en het buitenverblijf van Hitler Berchtesgaden, dat een luxueus ski-resort moet worden. Ned.2, 18.20-19.u.

Nova. Onder meer over de organisatie van de Nederlandse politie en een gesprek met de Israëlische vice-premier Shimon Peres over de situatie in Syrië en Libanon. Verder aandacht voor de documentaire van Louis van Gasteren over de verwerking van oorlogstrauma's, die morgenavond wordt uitgezonden. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Reconstructie

van de beginjaren van het Rijksinstituut voor Oorlogs-documentatie met de inmiddels 90-jarige Loe de Jong, geestelijk vader van het instituut. Nogal wat mensen die er werkten waren joods en hadden zelf familieleden verloren. Loe de Jong zelf verloor zijn ouders, zus en tweelingbroer, las eindeloos de dossiers en documenten over alle verschrikkingen, zat soms huilend achter zijn bureau, maar voltooide desondanks in 1988 Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Ned.3, 20.50-21.25u.

Rare streken: Ongerept Afrika. Eerste deel van een zesdelige natuurserie over Afrika met vanavond aandacht voor de bergen en extreme klimatologische omstandigheden. Canvas, 21.00-21.50u.

Probleemwijken. Zie tv-vooraf. SBS6, 21.50-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Elsbeth Etty praat over het boek Brieven aan Ayaan Hirsi Ali, Mieke Roijmans over haar licht autistische zoon en Aad Kamsteeg over zijn boek Dit is mijn passie waarin hij pleit voor gepassioneerd chistendom. Ned.1, 21.55-22.40u.

AMUSEMENT & DRAMA

Desperate houswives. Eerste twee afleveringen van een Amerikaanse serie waarin de ongelukkige Mary Alice Young (Brenda Strong), een van de bewoonsters van het ogenschijnlijk perfecte buitenwijk Wisteria Lane, besluit uit het leven te stappen. Door haar ogen ziet de kijker vervolgens op hilarische wijze het leven van haar familie, vrienden en buren zoals dat werkelijk is. Net5, 20.30-22.25u.

Fields of gold. Eerste aflevering van een 4-delige Engelse dramaserie uit 2002 over genetische manipulatie, geld en macht. Lucia Merrit, een jonge fotografe van een landelijke krant, wordt gevraagd om samen met de alcoholische en oversekste roddeljournalist Roy Lodge een artikel over de dood van een aantal gepensioneerden te maken. Ned.3, 23.45-00.35u.

MULTICULTUREEL

Premtime. Advocaat Prem Radhakishun bericht over het Rotterdamse woonwagenkamp De Kievit, kinderen die in Amsterdam-Zuidoost op of onder de armoedegrens leven en alcoholvrij bier voor moslims. Ned.3, 20.50-21.25u.

FILM

Dumb and Dumber (Peter Farrelly, 1995, VS). Surprisehit met Jim Carrey en Jeff Daniels als oliedom, in poep-en-pies-humor grossierend duo. Veronica, 20.30-22.25u.

Homer and Eddie (Andrei Kontsjalovski, 1989, VS). Road movie loopt vast in religieuze obsessies. Geestelijk achtergebleven James Belushi en criminele kankerpatiënte Whoopi Goldberg ontwikkelen een diepe kameraadschap en blijven in leven met gewapende roofovervallen. RTL5, 20.30-22.30u.

Disturbing Behavior (David Nitter, 1998, VS). Sinister hervormingsprogramma maakt van leerlingen voorbeeldige adolescenten in high school-gegriezel van de lopende band. Veronica, 22.25-23.55u.

Red Letters (Bradley Battersby, 2000, VS). Universitair docent Peter Coyote ontwikkelt correspondentievriendschap met gedetineerde Nastasja Kinski, die haar man zou hebben vermoord. B-thriller. RTL5, 22.30-0.30u.

RADIO

Kunststof. Desirée Dolron vertelt over haar reizen in India en de Filippijnen en de rituelen die ze fotografeerde. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Wim de Bie, Tommy Wieringa, Arjen Duinker en A.L Snijders. Na tienen een gesprek over het knellende pretpark-sfeertje dat steeds meer bezit neemt van de binnensteden en muziek van Bob Marley. 747AM, 21.04-23.00u.

Casa luna. Museumdirecteur van Boijmans van Beuningen Sjarel Ex vertelt over de tentoonstelling Alles Dali, die aanstaande vrijdag opent, over zijn eerste halve jaar in het museum en over omstreden kunst. Radio 1, 0.04-0.45u.