Tabaksblat stopt met alle commissariaten

Morris Tabaksblat, de oud-Unilevertopman en huidig president-commissaris van TPG, Aegon en Reed Elsevier, legt ,,om persoonlijke redenen'' al zijn zakelijke functies neer. Dat is vanmorgen in kringen rond Tabaksblat vernomen.

In december vorig jaar werd al bekend dat Tabaksblat in april opstapt bij verzekeraar Aegon. Hij is er sinds 1990 lid van de raad van commissarisen en sinds mei 2000 president-commissaris.

Post-, express- en logistiekconcern TPG maakte het voorgenomen aftreden van Tabaksblat vanmorgen in een persbericht bekend. Volgens TPG zal Tabakblat op de aandeelhoudersvergadering van 7 april aftreden. Bij TPG werd Tabaksblat in 1998 commissaris en in 2001 president.

Een woordvoerster van uitgever Reed-Elsevier zei vanmorgen dat het bedrijf ,,geen officiële verklaring heeft uitgegeven''. Tabaksblat is voorzitter van de raad van commissarissen van zowel de Nederlandse als de Britse vennootschap van het uitgeversconcern.

De 67-jarige Tabaksblat, naamgever van de vorig jaar in werking getreden code voor fatsoenlijk bedrijfsbestuur, gaf eind 2003 al te kennen het rustiger aan te willen gaan doen. Daarbij speelt een rol dat Tabaksblat kampt met gezondheidsproblemen.

De commissarissen van TPG beraden zich nog op de opvolging van Tabaksblat. Het bedrijf maakte vanmorgen ook bekend dat de Griekse G. Monnas en de Fransman S. Levy zijn voorgedragen als nieuwe commissarissen.

    • Reinoud Roscam Abbing