`Sound of Music' nu pas in Oostenrijk

Eindelijk is The Sound of Music thuisgekomen. De musical die speelt in de bergen van Oostenrijk, wordt voor het eerst in zijn geschiedenis in Oostenrijk opgevoerd. Zaterdag is het internationale kassucces in een Duitstalige versie in première gegaan bij de Volksoper in Wenen, waar het tot eind juni een paar keer per week wordt gespeeld. Eerder werd het waar gebeurde verhaal over het zingende gezin Von Trapp, dat eind jaren dertig uit Oostenrijk wegvluchtte voor het nazi-bewind, te gevoelig geacht om in het land zelf te worden opgevoerd. Ook de beroemde verfilming, met Julie Andrews als Maria von Trapp, werd in Oostenrijk niet vertoond.

Met enige verbazing hebben de Oostenrijkse media de afgelopen weken gemeld, dat het lied Edelweiss door de rest van de wereld zo ongeveer wordt beschouwd als het volkslied van Oostenrijk, terwijl de meeste Oostenrijkers het nummer nog nooit hebben gehoord. Ook wordt erop gewezen, dat er nog jaarlijks toeristen uit de hele wereld naar Salzburg komen om de lokaties te zien van een film die in Oostenrijk zelf onbekend is.

Op de première is overwegend positief gereageerd. ,,Als Oostenrijker zou men er eigenlijk trots op moeten zijn dat er ooit een familie als deze heeft bestaan,'' schreef de criticus van OÖNachrichten. Wel is hier en daar kritiek geuit op het feit dat de hele voorstelling ,,zo lief'' is, en dat de Canadese regisseur Renaud Doucet zich heeft geconformeerd aan de ,,kitsch'' en de ,,Oostenrijk-clichés'' waarmee componist Richard Rodgers en tekstdichter Oscar Hammerstein hun musical hebben opgesierd.

De scène waarin een zangavond wordt verstoord door nazi-functionarissen met hakenkruisemblemen, maakte op de meeste critici indruk. Die episode is ,,ernstig en historisch betrouwbaar,'' aldus Der Standard.

De late Oostenrijkse première van The Sound of Music – ruim 45 jaar na het Broadway-succes en 40 jaar na de film – valt samen met het honderdste geboortejaar van de echte Maria von Trapp, die model stond voor de heldin in de musical. Zij stierf in 1987 in haar nieuwe vaderland Amerika, waar haar achterkleinkinderen tot op de dag van vandaag de zanggroep The Von Trapp Family vormen.