Simpele en stijlvolle tekstpagina's

Apple heeft voor het eerst sinds lange tijd weer een nieuwe tekstverwerker: Pages.

Een jaar of vijftien geleden werd het gros van de teksten op de computer nog vervaardigd met WordPerfect. De tekstverwerker werd in het Windows-tijdperk echter van de markt gedrukt door MS Word, en aan die dominantie is ondanks concurrentie van bijvoorbeeld OpenOffice tot op de dag van vandaag niets veranderd.

Ook voor gebruikers van het Mac-platform bestond er tot voor kort eigenlijk maar een serieuze tekstverwerker: MS Word. Wie iets anders wilde was aangewezen op het veel oudere AppleWorks.

In januari lanceerde Apple, de fabrikant van Macintosh-computers, voor het eerst sinds lange tijd weer eens een tekstverwerker, genaamd Pages. En Apple zou Apple niet zijn als daar niets iets bijzonders mee aan de hand was.

Pages wordt overigens geleverd samen met een concurrent van het presentatieprogramma PowerPoint – Keynote – onder de noemer iWork 05. Wie nooit presentaties geeft zal Keynote toch moeten installeren, want Keynote en Pages zijn nauw met elkaar verweven.

Overigens komt het programma niet geheel uit de lucht vallen. Het bestond in rudimentaire vorm al voor het NeXT-besturingssysteem dat de huidige Apple-topman Steve Jobs in 1994 met veel moeite overeind probeerde te houden (NeXT werd uiteindelijk de basis voor het huidige besturingssysteem voor Apple-computers, MacOS X).

Pages is eigenlijk een programma dat bedoeld is om op eenvoudige wijze stijlvolle pagina's te maken. Weliswaar biedt de tekstverwerker alle basismogelijkheden die je van zo'n programma mag verwachten – zoals spellingcontrole en functies voor het maken van tabellen en diagrammen – maar de kracht zit hem in het gebruik van volledig geprepareerde documentsjablonen.

Pages lijkt daarmee veel meer op het programma MS Publisher dan op MS Word. Alleen is Pages weer net iets gebruikersvriendelijker, afbeeldingen kunnen zonder veel moeite worden geroteerd, bijgesneden en de grootte ervan gewijzigd. Verschuif een stuk tekst en de afbeeldingen worden automatisch op de juiste plaats gezet. Het scheelt heel wat gestuntel op de vierkante millimeter.

Pages kan ook Word-documenten bewerken, en pagina's kunnen in het pdf-formaat worden opgeslagen, iets van MS Word weer niet kan. Ook html behoort tot de mogelijkheden, zij het wel met beperkingen, zo bleek toen we een door Apple vervaardigde sjabloonpagina in html (opmaak voor webpagina's) bewaarden en in een webbrowser bekeken.

Hierin verschilt Pages trouwens weer van het veel uitgebreidere Publisher, waarmee wel professionele webpagina's ontworpen kunnen worden.

Pages roept de tijden van Desktop Publishing (DTP) weer in herinnering. Dat was de markt die het Mac-platform in de jaren tachtig groot heeft gemaakt. Alleen richt Apple zich met Pages nu meer op de thuisgebruiker die eens een mooie folder voor de voetbal- of zangvereniging wil maken.

Niet iedereen zal waarschijnlijk de behoefte hebben aan een opmaakprogramma, en veeleisende gebruikers zullen wellicht wat

zaken missen die MS Word nog

wel in huis heeft, zoals een thesaurus.

Sommigen geloven dat iWork een eerste stap is van Apple op weg naar een volwaardige kantoorapplicatie, zoals AppleWorks ooit was. Nu ontbreekt bijvoorbeeld nog een rekenblad. Vermoedelijk wil Apple Microsoft niet bruskeren, want die ontwikkelt nog steeds het prijzige MS Office voor de Mac, met de spreadsheet Excel.

    • Jan Libbenga