Shepherd's pie

Thomas Green, de Britse speciaalzaak ,,offering the best from home'', heeft zich nu ook in Nederland gevestigd, met een winkel in Amsterdam en Den Haag en beperkte levering aan huis (www.thomasgreen.nl). Je treft er `steak and kidney pies', `toad in the hole' (worstjes in deeg), kippers, `haggis' en grote zakken `turnips' (pastinaken). Voor ontbijt: granen, worstjes, witte bonen in tomatensaus, biscuits, crackers, jams en marmelades. De potjes `clotted cream' – onmisbaar voor de scones bij een `high tea' – waren in Den Haag de dag na de opening al uitverkocht. Er is ook een keur aan kazen; mijn favoriet is mature cheddar en Dubliner. Elders staan Indiase kruiden uitgestald en kant-en-klaar mixen om gerechten te maken als shepherd's pie. Van die pie geef ik hier een recept. U hebt er Thomas Green niet voor nodig. Kook geschilde aardappels in 20 minuten gaar in water met wat zout. Snijd geschilde wortels in plakken en kook die in 10-15 minuten gaar. Pel en snipper ui en knoflook. Verhit de olie en bak hierin het gehakt korrelig. Bak de snippers ui en knoflook op laag vuur 2 minuten mee. Houd de pan schuin en schep vet weg. Doe er bouillon, worcestershire-saus en erwten bij. Vijf minuten laten pruttelen. Zet de oven aan op 200 graden Celsius. Stamp de aardappelen met melk tot puree. Klop het ei los, meng de helft door de puree met zout en peper. Roer de maïzena met water glad, bind daarmee het bakvocht, en roer er wortels en peterselie door en zout en peper naar smaak. Schep de vleessaus in een ingevette ovenschaal en schep daarop de aardappelpuree. Strijk over de puree de rest van het ei en kerf er met een vork een patroon in. Bak de pie in ongeveer 25 minuten goudbruin. Serveer `piping hot'.

Morgen: voedzame soep

    • Annelène van Eijndhoven