RPO de wereld rond met Gergjev

Onder leiding van chef-dirigent Valery Gergjev trekt het Rotterdams Philharmonisch Orkest het komende seizoen de wereld rond, met tournees naar de Verenigde Staten, Londen en Luxemburg. Gisteren maakte het orkest zijn seizoensprogramma bekend. In het Edinburgh Festival treedt het orkest op onder leiding van Herbert Blomstedt. In Amsterdam begeleidt het orkest voorstellingen van Verdi's Simon Boccanegra onder leiding van Ingo Metzmacher, de nieuwe chef-dirigent van de Nederlandse Opera.

In de Rotterdamse Doelen worden de concertseries van het Rotterdams Philharmonisch Orkest verder geprofileerd om een nog groter publiek te trekken. De serie Promenadeconcerten met populair-klassieke muziek wordt aanzienlijk in prijs verlaagd en de concerten worden compacter met vijf kwartier zonder pauze.

Het nieuwe Rotterdamse concertseizoen wordt geopend met het tiende Gergjev Festival, van 10 tot en met 17 september gewijd aan het thema `van Tristan tot Elektra, iconen van het fin de siècle'. Valery Gergjev dirigeert in februari 2006 in Rotterdam en Amsterdam ook concertante uitvoeringen van Berlioz' opera La damnation de Faust. Verder dirigeert hij twee maal muziek van Bruckner: de Zevende symfonie en, in de serie Beethovenconcerten, de Vierde symfonie, voorafgegaan door het Vierde pianoconcert van Beethoven met de Chinese pianist Lang Lang als solist.

Onder de gastdirigenten zijn Michel Plasson, Markus Stenz, Claus Peter Flor, Philippe Herreweghe, Nikolai Alexejev, Mark Wigglesworth, Daniele Callegari (Vijfde symfonie van Mahler) en de voormalige chef-dirigent James Conlon, die de Vijftiende symfonie van Sjostakovitsj en de Vijfde symfonie van Tsjaikovski dirigeert. Bij de eigentijdse muziek klinkt onder andere werk van Berio, Kurtág en de wereldpremière van een klarinetconcert dat Theo Verbey componeerde voor Sjef Douwes.