Reddingsplan voor Cosmic

Het bestuur van het Amsterdamse Theater Cosmic heeft in een brief aan wethouder Hannah Belliot (Cultuur) zijn spijt betuigd over de gang van zaken rond het ontslag van directeur Khaldoun Elmecky.

Interim-directeur Ocker van Munster heeft inmiddels de voorbereidingen stilgelegd voor de bouw van het nieuwe theater op het Westergasfabriekterrein. Dit omdat hij eerst over het nieuwe huurcontract wil onderhandelen en dreigende tekorten wil voorkomen, die zouden kunnen ontstaan doordat verschillende externe financieringen – mede door de crisis – nog onzeker zijn. Ook de komende Cosmic-voorstelling Violence heeft hij daarom geschrapt en hij heeft een vacaturestop ingesteld. Een andere reden is dat het multiculturele theater eerst op artistiek gebied zekerheden wil hebben alvorens tot de bouw van een nieuw theater over te gaan.

Vorige week had Belliot het theater met subsidiekorting gedreigd als het bestuur niet binnen een week met opheldering over het ontslag van Elmecky en met nieuwe plannen op tafel zou komen. Belliot werd politiek geraakt door de crisis bij Cosmic doordat het bestuur de directeur ontsloeg twee uur nadat Belliot voor hen een extra subsidie van 2,5 miljoen euro door de gemeenteraad had geloodst. De raad was onaangenaam verrast omdat ze liever van tevoren van Belliot of het bestuur over de crisis hadden gehoord.

Omdat een vaste aanstelling van een nieuwe artistiek leider nog op zich laat wachten, is het theater op zoek naar een tijdelijke kracht. In de tussentijd wil het bestuur een `artistieke kerngroep' instellen die de koers helpt bepalen. In die groep zitten Manoushka Zeegelaar Breedveld, Jörgen Raymann, Jolanda Spoel, Ruurt de Maesschalk, Sabri Saad El Hamus, Raymi Sambo en Paulette Smit. Verschillende andere sympathiserende artiesten, die bang zijn dat Cosmic door alle commotie ten onder gaat, hebben aangeboden voorstellingen voor het theater te maken. Onder hen zijn Ali B., Najib Amhali en Eric van Sauers. Een groep van naar schatting honderdvijftig artiesten heeft ook een steunbetuiging aan het theater rondgestuurd.