`Paul Wolfowitz kandidaat presidentschap Wereldbank'

De huidige Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, staat hoog op de interne lijst van kandidaten die de regering-Bush overweegt voor te stellen als nieuwe president van de Wereldbank. Dit berichtte de Britse zakenkrant de Financial Times vanmorgen. Vorige week haalde Wolfowitz' veronderstelde kandidatuur overigens als gerucht al de Wall Street Journal. De veronderstelde kandidatuur van Wolfowitz is opmerkelijk, omdat hij geldt als een van de belangrijkste `haviken' uit het team van Bush.

Tussen Europa en de VS bestaat de onuitgesproken traditie dat de Europeanen de directeur leveren van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Amerikanen de president van de Wereldbank. De jongste aanstelling, die van de Spanjaard Rodrigo Rato tot IMF-directeur, leidde tot kritiek van landen buiten Europa en Noord-Amerika, omdat daar steeds meer de gedachte leeft dat ongeacht nationaliteit de beste kandidaat voor dergelijke functies in aanmerking moet komen.

Een andere topkandidaat van het Witte Huis volgens de Financial Times, die zich op bronnen in Washington baseert, is Randall Tobias, die nu de inspanningen van de Amerikaanse regering op het gebied van aids-bestrijding coördineert. De econoom John Taylor, die een topfunctie bekleedt op Financiën, werd al eerder als kandidaat genoemd. Het staat overigens niet langer vast dat de EU-landen zoals voorheen zonder meer akkoord gaan met de kandidaat die Washington voorstelt. Bij de benoeming van de opvolger van Michel Camdessus bij het IMF in 2000 sprak Washington voor het eerst een veto uit tegen de Duitse kandidaat Caio Koch-Weser, waarna de eveneens Duitse Horst Köhler de IMF-directeur werd.