OVSE hekelt Tadjzikistan

Niet alleen de parlementsverkiezingen van zondag in Kirigizë, ook die in buurland Tadzjikistan hebben niet voldaan aan de internationale normen voor vrije en democratische verkiezingen. Dat heeft gisteren de OVSE (Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa) geoordeeld.

De OVSE bevestigde klachten van vier van de vijf partijen in Tadjikistan, die hebben geklaagd over onregelmatigheden, zoals het uitbrengen van meerdere stemmen door één kiezer, het volstoppen van stembussen met tevoren ingevulde stembiljetten, excessieve controle van de overheid op de campagne, druk op de media en het verjagen van oppositiewaarnemers uit de stembureaus. Ook bij het tellen van de stemmen zou volop zijn gemanipuleerd. ,,Het hele verkiezingsproces is een deceptie geweest'', aldus de OVSE over de verkiezingen in de Centraal-Aziatische republiek. De leider van de oppositionele Partij van Islamitische Wedergeboorte sprak van ,,een complete vervalsing''.

Tot een soortgelijk oordeel kwam de OVSE ook ten aanzien van de verkiezingen in Kirgizië, dat ten aanzien van de democratie doorgaans een beter rapportcijfer krijgt dan Tadzjikistan. De Kirgizische overheid heeft echter kandidaten van de oppositie van de lijst geschrapt, stemmen gekocht en de media dwarsgezeten – bijvoorbeeld door bij onafhankelijke kranten de stroom af te sluiten en een onafhankelijk radiostation uit de lucht te halen. De OVSE riep de Kirigische overheid op zich in de tweede ronde, over twee weken, beter te gedragen. In die tweede ronde staan 45 van de 75 parlementszetels op het spel.

In Tadzjikistan heeft de Democratische Volkspartij van president Rachmonov volgens de officiële uitslagen een daverende zege behaald. Ze kreeg tachtig procent van de stemmen van de opgekomen kiezers – die opkomst bedroeg 88 procent. Dat betekent dat de partij vrijwel alle zetels in het parlement krijgt: twee oppositiepartijen, de Partij van Islamitische Wedergeboorte en de communistische partij, kregen elk tien procent van de stemmen en behaalden elk drie van de 63 zetels.

Vier andere partijen haalden de kiesdrempel van vijf procent niet en komen dus niet in het parlement.