Opnieuw meer Nederlanders naar Duitsland

Het aantal Nederlanders dat in het Duitse grensgebied met Twente en de Achterhoek is gaan wonen, is vorig jaar met acht procent toegenomen. In 2004 woonden er bijna 24.000 Nederlanders in steden als Emmerich, Kleve, Goch en Gronau. Ten opzichte van 2000 is er sprake van een toename van 69 procent. Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht in opdracht van overheden in het grensgebied. Hoewel het prijsverschil in de afgelopen tijd is afgenomen, verhuizen de meeste Nederlanders naar Duitsland omdat de grond en huizen gemiddeld 25 procent goedkoper zijn. Nederlanders kunnen ook in aanmerking komen voor fiscale regelingen die het wonen in Duitsland aantrekkelijk maken. Volgens het onderzoek zijn de meeste Nederlanders tevreden over de wijze waarop ze zijn geïntegreerd in de Duitse gemeenschap. De gemeente Bad Bentheim heeft enkele jaren geleden bepaald dat maximaal de helft van de kavels in een nieuwbouwwijk in het dorp Gildehaus door Nederlanders gekocht mag worden om te voorkomen dat er een Nederlandse enclave ontstaat.