Ontvoerde Française smeekt om hulp

De ontvoerde Franse journaliste Florence Aubenas die ruim zeven weken geleden in Irak werd ontvoerd, heeft vandaag op een door haar ontvoerders vrijgegeven videoband om hulp gevraagd. Het was voor zover bekend het eerste teken van leven van Aubenas, die voor de krant Libération in Bagdad was toen ze werd ontvoerd. Ze oogde angstig en haar haar zat in de war.

,,Mijn gezondheid is heel slecht. Ik ben er psychologisch ook heel slecht aan toe'', zei ze voor de camera van de ontvoerders. ,,Ik vraag speciaal de Franse parlementariër Didier Julia om hulp. Help me, meneer Julia, help me. Het is dringend, help me, meneer Julia.'' Julia is lid van president Chiracs conservatieve UMP. Hij reisde afgelopen september op eigen houtje naar Irak om te proberen twee eerder ontvoerde Franse journalisten vrij te krijgen. Zijn poging faalde, en de regering ontkende vervolgens zijn interventie te hebben goedgekeurd. De twee journalisten werden uiteindelijk in december vrijgelaten. (Reuters).

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De Amerikaanse regering heeft gisteren in haar jaarlijkse rapport over de stand van de mensenrechten in de wereld ook kritiek geoefend op de toestand in Irak. Het rapport, dat in Washington werd gepresenteerd door onderminister van Buitenlandse Zaken voor Wereldaangelegenheden Paula Dobriansky, maakt melding van foltering door Amerika's Iraakse bondgenoten, verkrachting en illegale detenties. Eerder had de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch al bericht over schendingen van de mensenrechten in Irak. Volgens het rapport worden in Irak de mensenrechten ,,over het algemeen gerespecteerd'' maar ,,blijven er ernstige problemen''. Een hoge regeringsfunctionaris zei tegen The New York Times dat de vermelding van Irak ,,toont dat we niet de andere kant opkijken''. Overigens had Human Rights Watch geklaagd dat Amerikaanse functionarissen juist wél werkeloos toekeken.