NCRV moet weer protestants worden

De NCRV stuurt het voltallige personeel vanaf april naar een training protestantisme. Hier krijgen de circa 250 medewerkers informatie over de protestantse traditie en het protestantse geloof.

Dat maakte NCRV-voorzitter Kees Klop vandaag bekend in het Nederlands Dagblad. Klop, die tot 2001 plaatsvervangend-directeur was van het wetenschappelijk bureau van het CDA, wil van de NCRV weer een ,,voluit protestants-christelijke omroep maken.'' De NCRV-voorzitter hoopt zo ook het negatieve beeld te kunnen bijsturen dat veel Nederlanders volgens hem van het protestantse geloof hebben.

Het personeel van de NCRV is vanmorgen – naar aanleiding van de uitspraken van Klop – ingelicht over de plannen om de omroep weer protestants te maken. Coen Abbenhuis, algemeen directeur NCRV, zegt in die verklaring dat momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de opzet van ,,workshops die het personeel moeten leren hoe wij onze identiteit tot uiting kunnen laten komen in onze programma's''. Over de contouren van die workshops wordt, aldus Abbenhuis, nog overlegd met het management van de NCRV.

Klop kondigde in het Nederlands Dagblad bovendien aan dat de NCRV een strenger aannamebeleid gaat voeren. Abbenhuis nuanceerde vanmorgen die uitspraak: ,,De mogelijke verwarring dat alleen medewerkers bij de NCRV in dienst kunnen zijn die een actieve protestantse levensovertuiging hebben, wil ik wegnemen.'' Wel is het volgens hem van belang ,,dat medewerkers ervan doordrongen zijn dat zij (...) het gedachtegoed mee helpen uitdragen in de programma's''. Klop zegt in het Nederlands Dagblad dat ,, er de laatste decennia nogal wat kennis (over het protestantisme, red) was weggezakt bij de medewerkers''. De NCRV heeft 380.000 leden.