Michael Jackson: roofdier of slachtoffer?

Gisteren was de eerste zittingsdag in het proces tegen popster Michael Jackson. Hij werd door de openbare aanklager ,,een roofdier'' genoemd.

De jury in de zaak tegen Michael Jackson kreeg gisteren, op de eerste zittingsdag, twee verschillende portretten van de Amerikaanse popster voorgespiegeld: een perverse kinderlokker en een onschuldig slachtoffer van een doortrapte oplichtster. Het komende half jaar zullen de vier mannen en acht vrouwen argumenten voor beide stellingen horen.

Openbare aanklager Thomas Sneddon kreeg gisteren voor het eerst de kans om de aanklachten tegen de popster uit de doeken te doen. Hij beschuldigt de 46-jarige Jackson van het aanranden van een minderjarige jongen. Ook zou Jackson de jongen dronken hebben gevoerd met als doel het begaan van een misdaad en een samenzwering hebben beraamd met als doel de familie van de jongen gevangen te houden. De 13-jarige jongen, die aan kanker leed, was een groot fan van de wereldberoemde ster. Zijn naam mag van de rechter worden genoemd, maar de meeste media willen de privacy van de minderjarige beschermen.

Aanklager Sneddon betoogde dat in plaats van het voorlezen van ,,verhaaltjes voor het slapen gaan en gesprekken over Peter Pan'', Jackson zijn jonge bezoeker ,,door blootstelling aan vreemd seksueel gedrag'' probeerde te verleiden. En ,,melk en koekjes '' werden ,,wijn, wodka en bourbon''. De popster is in de ogen van de aanklager eerder ,,een roofdier'' op zoek naar prooi.

Met wat door de handvol aanwezige journalisten minachting in zijn stem werd genoemd, beschuldigde Sneddon Jackson ervan zijn beroemdheid en rijkdom te hebben gebruikt om kinderen naar zijn Neverland-ranch in Californië te lokken. Agenten die eind 2003 de ranch doorzochten, hebben volgens de aanklager kinderporno gevonden. Jackson zou dit aan de minderjarige jongen hebben getoond en zou hem hebben aangemoedigd te masturberen. Het jongere broertje van de jongen zou hier bij zijn geweest, alsmede Jacksons eigen zoontjes. Ook zou Jackson de jongen, die ernstig ziek is en een nier mist, alcohol hebben geschonken.

Sneddon beschreef hoe Jackson vervolgens probeerde de jongen, zijn jongere broertje en moeder te ontvoeren en hen dwong te zeggen dat er niets was gebeurd.

Na het pleidooi van de openbaar aanklager – dat door de pers lang, ingewikkeld en droog werd genoemd – stak Jacksons advocaat Thomas Mesereau Jr. van wal. Hij zei dat de motieven van de jongen en diens familie om de popster aan te klagen oneigenlijk zijn en noemde de moeder een oplichtster die al eerder acteur Jim Carrey en bokser Mike Tyson had geprobeerd op te lichten. Zo wilde ze geld bijeen sparen voor chemotherapie voor haar zoon. ,,De moeder wilde, met haar kinderen als instrument, een beroemdheid vinden wiens geld ze kon binnenhalen. Helaas viel Michael Jackson voor haar verhaal.''

Mesereau noemde de aanklachten ,,fictief en vals'' en zei dat ze ,,nooit waren gebeurd''. Hij wees de jury erop dat Jackson de jongen na februari 2003 betast zou hebben, nadat een Britse documentaire was uitgezonden. In de documentaire zegt Jackson dat hij zijn bed deelt met kinderen en dat dit iets aseksueels en ,,liefdevols''. Hierop lanceerde de kinderbescherming van Los Angeles een onderzoek.

Journalisten noemden het optreden van de advocaat krachtig en zijn manier van spreken soepel. Hij hield de jury met name voor dat als Jackson inderdaad zo slecht was, de moeder haar zoon tegen de popster had moeten beschermen.

Jackson, zijn moeder en broer Jermaine luisterden gisteren aandachtig naar wat de aanklager en zijn advocaat te zeggen hadden. Beide partijen gaven aan voldoende bewijs te hebben om hun theorieën bij te staan.

De belangstelling van fans leek gering, buiten de rechtszaal in Santa Maria (Californië) stonden slechts enkele tientallen mensen. Wel aanwezig zijn naar schatting 1.500 journalisten, slechts een handvol van hen mag in de rechtszaal aanwezig zijn.

De zaak zal waarschijnlijk een half jaar gaan duren. Waarnemers voorspellen dat het proces een zeldzaam kijkje zal bieden in het leven van de popster en zijn vrienden. Onder andere filmsterren Elizabeth Taylor, Eddie Murphy en Macaulay Culin, zangers Diana Ross, Stevie Wonder en Quincy Jones en talkshowhosts Larry King Jay Leno zijn opgeroepen als getuigen voor Jackson. Beide partijen hebben de Britse documentairemaker Martin Bashir opgeroepen. Als Michael Jackson schuldig wordt bevonden, kan hij een maximale gevangenisstraf van twintig jaar krijgen.