Meer niet-Britten in Boat Race

De Boat Race, het traditionele jaarlijkse treffen tussen de roeiploegen van de universiteiten van Oxford en Cambridge, telt dit jaar meer buitenlandse roeiers dan Britten. Van de zestien roeiers bij de twee ploegen die op zondag 27 maart tijdens de 151ste editie in actie komen, zijn er tien afkomstig uit het buitenland. Met vijf deelnemers vormen de Amerikanen de grootste groep.

Gisteren werd aan de oever van de Theems de samenstellingen van de twee rivaliserende teams bekendgemaakt. Onder de acht Britten bevinden zich de twee stuurmannen van beide ploegen, Acer Nethercotte (Oxford) en Peter Rudge (Cambridge).

De `acht' van Cambridge telt maar liefst zes buitenlandse roeiers: drie Duitsers, twee Amerikanen en één Australiër. Bij Oxford is de verhouding Britten en buitenlanders 50-50, met drie Amerikanen en één Canadees. de laatste, Barney Williams, maakte deel uit van de vier zonder stuurman die zilver won achter de Britse boot met onder meer Matthew Pinsent.

De boot van Cambridge telt zes nieuwe leden die van Oxford drie.

In de onderlinge strijd gaat Cambridge naar 150 duels aan de leiding, met 78 overwinningen. Oxford won 71 keer. Eenmaal, in 1877, eindigde de Boat Race onbeslist. Vorig jaar won Cambridge. Het was een omstreden zege, omdat beiden boten onderweg met elkaar in aanvaring waren gekomen. Als gevolg daarvan raakten The Blues, zoals de bijnaam van de roeiers van Oxford luidt, een bootlengte achter.

Slechts één Nederlandse roeier deed ooit mee aan de Boat Race. De Amsterdammer Gerritjan Eggenkamp was drie jaar geleden de eerste Nederlander. In 1997 was René Mijnders coach van de verliezende ploeg, Oxford.

De Boat Race werd voor het eerst gehouden in 1829, in Henley-upon-Thames, als een idee van twee schoolvrienden, Charles Merivale (die ging studeren in Cambridge) en Charles Wordsworth (Oxford). Zij spraken af dat na afloop de verliezer de winnaar steeds uitdaagt voor een herkansing. Tot de dag van vandaag is die traditie in stand gehouden.