Man bekent gooien van vuurwerk

De vermoedelijke dader van het vuurwerkincident van afgelopen donderdag tijdens het UEFA-Cupduel tegen Sporting heeft zich bij Feyenoord gemeld en een bekentenis afgelegd.

In een eerste verklaring zegt de man dat hij de vuurwerkbom, die op een paar meter van de Portugese doelman Ricardo ontplofte, vanuit vak X in paniek heeft doorgegooid. Volgens hem kwam de bom vanuit een hogere positie in het stadion in zijn buurt terecht. Zijn verklaring wordt voorgelegd aan experts. Dit bevestigt een woordvoerder van de Rotterdamse voetbalclub vandaag.

Naar een tweede dader die na de eerste tegentreffer van Sporting een aansteker tegen het gezicht van een Portugese speler gooide, loopt nog een onderzoek. Hij bevond zich in vak W. Het duel werd na dit laatste incident tijdelijk gestaakt. Feyenoord wacht op 24 maart een zware straf van de Europese voetbalbond UEFA.

Voorzitter Jorien van den Herik uit vandaag in de Feyenoordkrant felle kritiek op de eigen achterban. ,,Iedereen heeft de mond vol van sociale controle. Maar als het er echt op aankomt, neemt geen sterveling het op voor Feyenoord. Ik sta perplex'', citeert het huisorgaan de clubvoorzitter.

Van den Herik: ,,De lamstralen die Feyenoord-Sporting hebben geterroriseerd, worden bedankt. De grens is bereikt. Ik ben niet zo'n tegenstander van een kliklijn als het een goede zaak dient. In de vakken van waaruit gegooid is, moeten anderen de daders hebben gezien. Toch heeft nog niemand zich gemeld. Zouden die supporters geen Feyenoord-hart hebben? Het zal wel angst zijn. Waarmee maar weer eens is bewezen hoever onze maatschappij is gedegenereerd'', zo laat de voorzitter vandaag optekenen.

Volgens Van den Herik durft ,,niemand meer op te komen voor het algemeen belang, maar het zou aanmerkelijk eenvoudiger en socialer zijn als we een handje worden geholpen. Dat kan nog steeds, desnoods anoniem'', aldus Van den Herik.

De voorzitter verklaart verder dat het probleem niet is opgelost, als de daders zijn opgespoord en gestraft. ,,Een levenslang stadionverbod moet wel door de overheid worden gecontroleerd. Het binnen het strafrecht niet invoeren van een meldingsplicht is de grootste misser die de politiek zich kan verwijten.''