Lui?

Daar was Job!

Het deed me goed hem terug te zien. Ik bedoel Job Frieszo, tot vorig jaar chef-presentator van de Haagse redactie van het NOS-Journaal. Jarenlang is zo iemand elke avond een vertrouwde verschijning in je huiskamer, en opeens is hij er niet meer. Wie is zijn opvolger? Ik zou het zo gauw niet weten. Nog altijd zie ik Jób voor me als er vanuit de Hilversumse studio naar Den Haag wordt overgeschakeld. Die mengeling van trots, ijdelheid en al of niet gespeelde gedecideerdheid – dát was voor mij Job.

Gisteren zag ik hem in zijn nieuwe rol – een geheel andere. Hij is nu directeur Communicatie (met hoofdletter) van het ministerie van Economische Zaken. Bovendien treedt hij ook op als woordvoerder van de minister zelf, Laurens Jan Brinkhorst. Een veelbelovende woordvoerder.

In café Dudok in Den Haag was hij aanwezig bij een debat van zijn minister met Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten. Job stond de minister vooraf oplettend terzijde tijdens radio-interviews. Niets leek hem te ontgaan. Later, toen de minister zich in de discussie had gestort, stond Job als een veldheer de situatie vanaf de achterzijde van de zaal te overzien. Hij ritselde met mapjes, fluisterde soms indringend tegen medewerkers. Een man die van zijn werk genoot.

Dat soort mensen is er in Nederland eigenlijk te weinig, suggereert Jobs baas, de minister, de laatste tijd. ,,Als je op de dijken staat van de polder en je kijkt naar de landen om ons heen, dan wordt daar goedkoper en harder gewerkt'', zei hij vorig jaar in Buitenhof.

,,Nederland is volgens de minister dus lui'', maakte men daar bij de FNV van. Schande!

De minister ging in het zaaltje met veel in trui gehulde FNV'ers opvallend fel in de tegenaanval. Was dit misschien al de invloed van Job? In dat geval staat ons nog menig levendig debat te wachten.

Lui? Hoe unfair, dát had hij nooit gezegd, brieste de minister, maar hij bleef wel van mening dat we langer en harder moeten werken als we straks niet in armoede willen vergrijzen.

Inderdaad, nergens kwam ik in de door de FNV gebruikte citaten het woord `lui' van de minister tegen. Maar aangezien er ook nog zoiets als suggestie bestaat, zou je de woorden van de minister als volgt vrij kunnen vertalen: ,,Als je kijkt naar de landen om ons heen, dan is men daar goedkoper en ijveriger, oftewel minder lui.''

Henk van der Kolk bestreed dit beeld, zoals het een geharnaste vakbondsman betaamt: fel, wijdlopig en soms demagogisch. Het was een boeiend duel, want de minister blééf heetgebakerd. Vraag mij niet wie de winnaar was, áls die er al was. We werden, vooral door Van der Kolk, bekogeld met statistische gegevens, die meer duizeligheid dan helderheid verschaften.

Bij de FNV geloven ze dat wij al hard genoeg werken. Als de arbeid maar beter, `slimmer' georganiseerd wordt, komt alles wel goed. Maar hoe doe je dat? Dat bleef rijkelijk abstract. Misschien moeten ze bij de FNV maar eens een topvoorlichter aantrekken om dit standpunt beter over het voetlicht te krijgen. Ik weet iemand.

    • Frits Abrahams