Justitie twee keer slachtoffer inbraak

Justitie blijkt in korte tijd twee keer het slachtoffer te zijn geworden van een inbraak. Bij een inbraak uit het computercentrum van de rechtbanken en het openbaar ministerie zijn 22 laptops gestolen.

De diefstal bij dit zogeheten ICTRO vond plaats op 26 januari. Dit bevestigt een woordvoerder van het parket in Utrecht, dat de zaak in onderzoek heeft. Dat computercentrum is gevestigd in Zeist.

Vorige week werd bekend dat in het weekend van 20 en 21 februari is ingebroken bij het functioneel parket van het OM in Den Haag. Ook daar werden laptops ontvreemd. Het functioneel parket houdt zich onder meer bezig met financiële delicten, zoals de Ahold-zaak en het havenschandaal in Rotterdam.

Volgens de justitiewoordvoerder in Utrecht is er ,,voor zover valt na te gaan'' geen gevoelige informatie verloren gegaan. ,,De indruk bestaat dat het gaat om laptopdieven'', aldus de woordvoerder.

Niettemin zijn, zo bevestigt de woordvoerder, na de inbraak ,,voor alle zekerheid'' de toegangscodes van de databank Compas geblokkeerd en aangepast. Compas is bij ICTRO in beheer. In Compas zijn ,,zeer privacygevoelige'' gegevens opgeslagen, aldus een lid van het opsporingsapparaat. Zo worden daarin per arrondissement alle afgehandelde strafzaken opgeborgen. Behalve het OM slaan ook de arrondissementsrechtbanken en gerechtshoven op hoe zij een zaak hebben beoordeeld en afgerond.

Ook worden in Compas alle nog lopende onderzoeken geregistreerd. Daarmee kunnen parketten verifiëren of een verdachte in hun regio ook elders in Nederland onderwerp is van justitieel onderzoek. Overigens is het de bedoeling dat Compas dit jaar wordt vervangen door een nieuw systeem.

Volgens betrokkenen wisten de inbrekers via vervalste toegangspasjes het ICTRO-kantoor binnen te komen. Justitie wil hierover niets zeggen. ,,Dit is onderwerp van onderzoek.'' De woordvoerder verwacht dat het ,,heel moeilijk'' zal zijn daders op te sporen. ,,Er zijn geen verdachten in beeld.''

ICTRO beheert behalve Compas ook andere naslagsystemen voor aanklagers en rechtbanken, zoals NKP (voor de kantongerechten) en Civiel (waarin civiele zaken zijn opgeslagen).

ICTRO is gehuisvest boven een winkelcentrum in Zeist, met winkels als Super de Boer en Blokker; het functioneel parket is gevestigd boven het gebouw van de Consumentenbond in Den Haag. ICTRO maakt gebruik van dezelfde ingang als een aantal particulieren dat boven het winkelcentrum woont. ICTRO heeft een eigen website (ictro.nl). Het beheer is door de minister van Justitie in handen gesteld van het college van procureurs-generaal en de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). Op de website staat dat ICTRO zich erop richt dat ,,de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie zorgeloos gebruik [kunnen] maken van applicaties in hun dagelijks werk''.

    • Tom-Jan Meeus