EU schenkt boten aan vissers na ramp

De Europese Unie gaat afgedankte vissersschepen ter beschikking stellen aan Aziatische landen die in december door de tsunami zijn getroffen. Om overbevissing te voorkomen worden alleen kleinere schepen van minder dan 12 meter lengte gestuurd. De boten moeten vijf tot twintig jaar oud zijn. EU-ministers voor Visserij werden het hierover gisteren eens.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) en europarlementariërs hadden eerder gewaarschuwd geen grote boten naar Azië te sturen om overcapaciteit te voorkomen en de belangen van de vele kleine vissers niet te schaden. Ook de VN-landbouworganisatie FAO, die om internationale hulp verzocht, had zo'n waarschuwing afgegeven.

De EU-ministers willen dat alleen schepen naar Azië worden gestuurd als er een uitdrukkelijk verzoek wordt gedaan. Minister Veerman (Landbouw en Visserij, CDA) onderstreepte gisteren het belang van ,,duurzame'' visserij.

Bij de tsunamiramp werden meer dan 110.000 vissersboten vernield of beschadigd. Europese vissers die hun boot willen aanbieden, kunnen gebruikmaken van de EU-subsidies die beschikbaar zijn voor de sloopregeling ter inkrimping van de met overcapaciteit kampende Europese vloot. Bovenop deze subsidie komt nog 20 procent voor de transportkosten naar Azië.

Volgens een woordvoerster van eurocommissaris Borg (Visserij) kunnen op basis van deze regeling 300 tot 350 schepen naar Azië. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid. Volgens het WWF is het beter schepen ter plaatse te bouwen. Volgens de FAO kost het vervangen van de vernielde Aziatische vissersvloot 120 miljoen euro.