Eis tien jaar en tbs voor ontvoering

Justitie eist tien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 38-jarige Michael S. De man wordt ervan verdacht in mei vorig jaar een 13-jarig meisje uit Eibergen te hebben ontvoerd en verkracht.

Vandaag is in Zutphen de rechtszaak tegen de man begonnen.

Michael S. had het meisje onder dreiging van een mes van de fiets getrokken en gedwongen bij hem in de auto te stappen. De Duitse politie maakte na veertig uur in Münster een einde aan de ontvoering. Michael S. was twaalf dagen eerder niet teruggekeerd van een onbegeleid verlof uit de Utrechtse tbs-kliniek Flevo Future in Utrecht. S. was drie maal eerder niet tijdig teruggekeerd van verlof en had begeleid moeten worden naar een afspraak. Na zijn ontsnapping is er niet actief naar hem gezocht omdat hij niet verdacht werd van strafbare feiten.

De Tweede Kamer uitte naar aanleiding van de ontvoering forse kritiek op het verlofbeleid voor tbs-veroordeelden. Inmiddels is het beleid aangescherpt. Minister Donner (justitie) heeft in een brief aan de advocaat van het meisje erkend dat er fouten zijn gemaakt. Advocaat A. Van Bon-Moors is namens de familie van het meisje met het ministerie van Justitie in onderhandeling over een schadevergoeding. Zij eist, als voorschot, een symbolische schadevergoeding van honderd euro van de verdachte.

Het 13-jarige meisje, afkomstig uit China, kampt volgens de advocaat met grote psychische problemen. Sinds de ontvoering durft ze niet meer alleen over straat. Ook wordt ze geplaagd door nachtmerries. Met haar ouders kan ze moeilijk over het seksueel misbruik praten, omdat dit in de Chinese cultuur niet gebruikelijk is. Volgens justitie speelt ook de grote media-aandacht een rol.

Michael S. staat ook terecht voor een poging tot ontvoering van een Duits meisje, een uur voordat hij het Eibergse meisje ontvoerde. Ook wordt hem seksueel misbruik van een 14-jarig meisje uit Voorschoten, vorig jaar februari, ten laste gelegd. S. beweert dat dit meisje, dat hij via chatten had leren kennen, tegen hem had gezegd 19 jaar te zijn.

Volgens een psychologisch rapport van het Pieter Baan Centrum is S. verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling is groot omdat behandeling in de tbs-kliniek geen effect heeft.