Eenzijdige kijk op `aso-wijk'

Elke grote stad kent zijn probleemwijken en iedere doorsnee burger denkt er het zijne van. Rotterdam met Spangen, Millinxbuurt en Tarwewijk, Amsterdam Zuidoost, Oud Krispijn in Dordrecht, Velve-Lindenhof in Enschede en de Haagse probleembuurten Schilderswijk en Transvaal. Je kan als je het woord probleemwijk hoort, de wijk meteen karakteriseren zonder er ooit geweest te zijn.

Dichtgetimmerde ramen, verpauperde huizen, armoede, werklozen, bijstandstrekkers, verslaafden, criminaliteit en politieagenten die altijd met z'n tweeën patrouilleren. Als je daar ook nog eens de wietplantages, heling, openbare dronkenschap, vandalisme, racisme, fraude, prostitutie en openbare geweldpleging bij optelt, heb je het plaatje compleet.

Vanavond zendt SBS de eerste aflevering uit van een serie Probleemwijken. Én alle clichés en vooroordelen komen uit. We maken kennis met enkele bewoners van Assen-Oost: Bart, Maria, Geert, Herman en Henk, die al 56 keer veroordeeld is voor fraude en oplichting. Een gedeelte van de wijk is afgebroken en de huidige bewoners kijken uit op een braakliggend terrein, waar nieuwe huizen worden gebouwd. En zeg niets verkeerds over de wijk, want ze houden van gezelligheid, saamhorigheid en een beetje rondhangen. Want ,,wat moet je anders doen''.

Het persbericht van SBS noemt de bewoners ,,mensen die leven aan de rand van de maatschappij en reageren vanuit hun emotie''. En dat daarbij wel eens een klap valt, is eerder regel dan uitzondering. Maria gaat op de vuist met een buurvrouw die haar van inbraak beschuldigt. De kijker mag er in brokkelige en onsamenhangende scènes getuige van zijn. Verder zegt een uitkeringstrekker ,,als je een paar keer steelt, heb je nog meer dan een uitkering''. En een ander laat met de deftigheid van een notabel weten: ,,Werk dat is niets voor mij, dat ligt niet in mijn aard.'' Maar als de uitkering wordt stopgezet, is het hommeles.

Naast Assen-Oost worden in de komende aflevering wijken in Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag geportretteerd. Vorig jaar hadden we bij de IKON de realitysoap over de asociale familie Tokkie, maar om nu, zoals de samenstellers van deze serie, suggereren dat in probleemwijken alleen maar buitensporige types wonen, is wel heel eenzijdig.

Probleemwijken, SBS6, 21.50-22.30u. en vanaf 10 maart.