Brits kabinet zwakt wet terreur af

De antiterreurwetgeving die de Britse regering op uiterlijk 14 maart wil invoeren, is onder druk van het Lagerhuis afgezwakt. Het wetsvoorstel kreeg een nipte meerderheid in het parlement.

Minister Charles Clarke (Binnenlandse Zaken) heeft aangeboden de rechter te betrekken bij de beslissing om verdachten van terreur in de toekomst huisarrest te geven. In de oorspronkelijke plannen was deze bevoegdheid weggelegd voor de minister van Binnenlandse Zaken alleen.

Deze concessie van Clarke (Labour) was noch voor de oppositie noch voor Clarke's eigen achterban genoeg. Zij willen dat de rechter betrokken gaat worden bij álle beperkingen aan bewegingsvrijheid die de regering voorstelt, van een verbod op het ontvangen van bezoek tot dat op het gebruiken van internet of de telefoon. Zij zijn woedend dat de regering de controversiële antiterreurwetgeving in korte tijd door het parlement jaagt met voorbijgaan aan al eeuwen bestaande rechten van de individuele burger als het recht op een juridisch proces alvorens veroordeeld te worden.

De voorgestelde wetgeving kreeg gisteren, in de tweede behandeling door het Lagerhuis, een nipte meerderheid van veertien stemmen (op een totaal van 659 zetels en een regeringsmeerderheid van 161) en gaat nu naar het Hogerhuis, dat de wet ongetwijfeld verder zal amenderen.

Premier Tony Blair probeerde de nieuwe voorstellen (de bestaande noodwet loopt over twee weken af) gisteren te verdedigen door in een interview voor het BBC-radioprogramma Woman's Hour te spreken over de noodzaak van het bedwingen van ,,enkele honderden mensen die zich bezig houden met het beramen van, of, als ze de kans krijgen, begaan van terreurdaden'' binnen de landsgrenzen.

De regering gokt erop dat een groot deel van de bevolking haar antiterreurvoorstellen steunt. Ze wordt geholpen door de onverwachte bekentenis, gisteren voor een rechtbank, van de 25-jarige moslim Saajit Badat, dat hij deel uitmaakte van een complot om in december 2001 met een bom, verborgen in zijn schoen, een vliegtuig – vermoedelijk tijdens een vlucht tussen Schiphol en de VS – op te blazen. Hij trok zich echter terug en werd opgespoord door onderzoekers die bezig waren met de zaak van de Brit Richard Reid die in december 2001 een bom wilde laten ontploffen aan boord van een vlucht tussen Parijs en Miami. Medepassagiers overmeesterden Reid toen hij bom wilde laten ontploffen. Reid zit nu in de VS gevangen. Badat kan in Groot-Brittannië levenslang tegemoet zien.

    • Hieke Jippes