Aristide wil Haïti redden

De interim-regering van Haïti ziet met tevredenheid terug op het afgelopen jaar – maar tweeduizend aanhangers van de vandaag precies een jaar geleden verdreven president Jean-Bertrand Aristide zien dat geheel anders.

,,We hebben de orde hersteld en de financiën van het land zijn door goed bestuur nu op een punt dat we genoeg over hebben om banen te creeëren'', zo zei interim-premier Gérard Latortue gisteren tevreden.

Aristide moest het land vorig jaar na maanden van volksprotest verlaten. Tweeduizend van zijn aanhangers markeerden dat gisteren met een grote demonstratie gericht tegen de interim-regering, die eindigde in een schietpartij. Zeker twee mensen kwamen om het leven. ,,Het leven is alleen maar slechter geworden'', vertelde een van de demonstranten. ,,We hebben geen werk, geen eten en vandaag heb ik zelfs geen geld om water te kopen.''

Ook andere groepen roepen om het vertrek van Latortue en vervroegde verkiezingen sinds tien dagen geleden ruim duizend gevangenen wisten te ontsnappen uit de gevangenis. ,,Deze regering kan geen veiligheid garanderen'', zei Prince Pierre Sonson van de oppositionele Democratic Haitian Reform Movement, die een eigen betoging hield. In november worden verkiezingen gehouden.

De oppositie wees ook op de situatie op het platteland, waar geen troepen van de Verenigde Naties zijn. De macht is daar in handen van oud-soldaten en huurlingen die weigeren te ontwapenen. De afgelopen vier maanden zijn er zeker 270 mensen om het leven gekomen.

Aristide blijft er onderwijl van overtuigd dat hij degene is die de problemen in Haïti kan oplossen. In een interview met een Franse journalist stelt hij dat hij nog steeds president is. ,,Hoewel ik fysiek niet in Haïti ben, blijf ik president van de Republiek.''

De in Pretoria (Zuid-Afrika) wonende oud-president doet tegenover de journalist ook uit de doeken hoe hij gedwongen is Haïti te verlaten. Hij zou daags voor zijn aftreden zijn bezocht door twee hoge Franse diplomaten, onder wie de zus van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken De Villepin. Zij zouden hem hebben meegedeeld dat hij de keuze had tussen aftreden of neergeschoten worden.

De Franse regering ontkent het verhaal van Aristide.