Alle D-Men willen solo-succes

Lange Frans en Baas B droomden van hits met hun voltallige vriendengroep, D-Men. Het zal er niet van komen: nog voor de eerste cd gaat elk zijn eigen weg.

De Nederlandse rapgroep D-Men, een formatie rond rappers Lange Frans en Baas B van de nummer 1-hit Zinloos, is uiteengevallen nog voor het debuutalbum Rollen met D-Men verschenen is. Rappers als Yes-R, Soesi B en Negativ en R&B-zanger Brayce, die naam maakten voor het collectief D-Men met de in eigen beheer uitgebrachte reeks Straatremixes, hebben allen besloten zich op hun solocarrières te richten. Het groepsalbum, dat al maanden gepland staat, zal niet meer uitkomen. Van de eerste singles van dit album, Mijn feestje en Stel je voor, zijn al videoclips in omloop, die nu gebruikt worden als promotie voor de aankomende solo-albums van respectievelijk Negativ en Yes-R.

In de woonkamer van het ouderlijk huis van Lange Frans in Diemen-Zuid zitten de twee hitrappers er wat verslagen bij. Vorig jaar benadrukte Lange Frans overal dat hij niets liever wilde dan dat hij met zijn voltallige click – straattaal voor vriendengroep – de hitlijsten zou domineren. Hij wilde met alle rappers in een groot leegstaand pand bij de Arenaboulevard gaan wonen, en met D-Men in een uitverkochte Arena staan. Nu zijn alle leden vertrokken en pocht een voormalige zakenpartner van Lange Frans en Baas B in de media dat hij de rappers flink in elkaar getimmerd heeft toen ze in zijn studio wat apparatuur kwamen halen. Lange Frans: ,,Het enige wat ik daarover wil zeggen, is dat het om spullen ging die we zelf hebben aangeschaft.''

De 18-jarige Brayce – zanger van het refrein van de hit Moppie – nam in het najaar van 2004 als eerste afstand van D-Men, onder meer omdat zijn moeder vond dat de zakelijke belangen van haar zoon onvoldoende behartigd werden. De andere leden van D-Men traden veel recenter terug; rapper Negativ stond begin dit jaar nog met Lange Frans en Baas B op het Noorderslag-festival in Groningen, en van Yes-R is net een clip verschenen waarin het logo van D-Men prominent voorkomt. Volgens de oprichters is hun persoonlijke succes de oorzaak van de leegloop. Baas B: ,,We hadden het te druk om ook echt aandacht te geven aan de andere artiesten, en die voelden zich daardoor gepasseerd.'' Lange Frans: ,,We stonden zo vaak op te treden in discotheken, dat ik blij was wanneer ik het een ochtendje rustig aan kon doen. Maar ons album was al af toen we nog niemand van hen kenden, dat dreigen die gasten te vergeten.''

Op de single Stel je voor van rapper Yes-R – die nu bij het managament van zijn neef Ali B zit – zingt Baas B nog het refrein. Yes-R: ,,Dat is onze laatste samenwerking. Ik dacht dat ik langer met hen op zou trekken, maar die jongens zijn zelf veel te druk. We zijn nooit echt een click geweest, we zagen elkaar alleen in de studio.'' Lange Frans: ,,Yes-R kan met Ali B veel optreden, Negativ heeft zijn album opgenomen, ze gaan hun eigen weg en ik gun ze het beste. Maar ik hoop nog steeds dat we ooit met zijn allen in de Arena staan. Dat wordt dan de grote goedmaakshow.''

    • Saul van Stapele