Aanklager: zeven duels voor `elleboog'

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Daniël Majstorovic gisteren een schikkingsvoorstel gedaan van zeven wedstrijden. De verdediger van eredivisieclub FC Twente krijgt de forse straf voorgelegd, nadat hij vorige week in het competitieduel in het Oosterpark met FC Groningen tot twee keer toe een elleboogstoot had uitgedeeld aan aanvaller Martin Drent van de thuisploeg. Scheidsrechter Ruud Bossen liet de voorvallen onbestraft. De aanklager stelde daarop een vooronderzoek in. Op grond hiervan kwam hij tot dit voorstel.

FC Twente liet gisteren bij monde van algemeen directeur Johan Plageman weten niet akkoord te gaan. De zaak zal nu worden behandeld door de tuchtcommissie. ,,Dit is echt onvoorstelbaar'', reageerde Plageman. ,,Hij zegt zelf niks gedaan te hebben en Bossen heeft er vijf meter vanaf gestaan en heeft nog geen gele kaart gegeven. Deze schorsing is echt veel te hoog.''

PSV gaat in beroep in de zaak rond de Braziliaanse aanvaller Leandro. De speler heeft ondanks zijn contract bij de Eindhovense club van de wereldvoetbalbond FIFA toestemming gekregen voor het Portugese FC Porto te spelen. PSV is het hiermee oneens. ,,Hij heeft bij ons een contract via de Nederlandse wetgeving getekend. De FIFA legt dat nu opzij, maar daar zijn wij het niet mee eens. Ook de KNVB steunt ons en daarom gaan we in beroep'', zegt een woordvoerder van PSV.

De zaakwaarnemer van Leandro bestrijdt de rechtmatigheid van het contract, maar volgens de zegsman van PSV is er niets misleidends aan. De verbintenis van de Braziliaan loopt nog door tot medio 2007. Hoewel Leandro in ongenade is gevallen bij coach Guus Hiddink, wil PSV hem niet naar Porto laten gaan.

De Duitse voetbalbond (DFB) begint onder de titel `eerlijkheid wint' een campagne om de reputatie van de sport te zuiveren. Ook wil de federatie solidariteit tonen met de scheidsrechters die na het omkoopschandaal rond hun collega Robert Hoyzer onder vuur zijn komen te liggen. Grote man achter de campagne is oud-international Uwe Seeler.

Bij de duels in de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi, Schalke 04-Hannover 96 en SC Freibrug-Bayern München, geeft de DFB deze week het startsein voor de campagne. Alle toeschouwers zullen bij binnenkomst in de stadions een groene kaart uitgereikt krijgen die ze bij de opkomst van de spelers omhoog moeten houden.

Vitesse heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Gill Swerts. De Arnhemse voetbalclub is een driejarig contract overeengekomen met de 22-jarige Belg, die dit seizoen op huurbasis bij ADO Den Haag speelt. Hij moet nog wel medisch worden gekeurd. Swerts is dit seizoen nog eigendom van Feyenoord en verhuist daarna transfervrij naar Vitesse. Eerder speelde hij twee jaar op huurbasis voor Excelsior, de satellietclub van Feyenoord. Hij kan zowel rechtsback als rechtshalf spelen.

Robert Waseige keert terug in het Belgische voetbal. De oud-bondscoach wordt trainer van FC Brussels. De 65-jarige Waseige is de opvolger van de onlangs ontslagen Emilio Ferrera. De laatste club van Waseige in België was Charleroi. Bij het wereldkampioenschap in 2002 leidde hij de `Rode Duivels' nog naar de achtste finales. Daarna was hij korte tijd coach bij Standard Luik en bondscoach van Algerije.