Aangifte om foto's ouderen

Zorginstelling Catharina Daemen in Brunssum zal vandaag aangifte doen tegen twee medewerkers die in januari naaktfoto's maakten van twee dementerende bejaarden. Dat heeft directeur J. Hassink van de Stichting Christelijke Zorgorganisatie, waaronder Catharina Daemen valt, gisteren bekendgemaakt. Beide medewerkers, een man (23) en een vrouw (38), zijn op staande voet ontslagen.

Het tweetal toonde collega's de compromitterende foto's van beide hoogbejaarden, van wie een op het toilet zat en de ander onder de douche stond. De afbeeldingen waren gemaakt met een mobiele telefoon. De collega's brachten Hassink op de hoogte. Hassink zegt dat de twee verzorgers het vertrouwen van de bewoners in gevaar hebben gebracht: ,,Ik heb onmiddellijk de procedure tot ontslag ingezet, ook al stonden beiden goed aangeschreven.''

In Dagblad De Limburger vertelt de mannelijke verzorger dat het maken van de foto van de bejaarde vrouw ,,allemaal in een lollige sfeer'' gebeurde. ,,Ze zag er gewoon heel grappig uit met die badmuts op haar hoofd'', aldus de verzorger in de krant.

Na het incident heeft directeur Hassink naar zijn zeggen ,,direct'' de familie van beide bejaarden op de hoogte gesteld, alsmede de cliëntenraad en de ondernemingsraad van zijn instelling. Hij meldde het voorval ook bij de Inspectie voor de Volksgezondheid, vertelt hij. Catharina Daemen deed in januari aanvankelijk geen aangifte ,,op uitdrukkelijk verzoek van de familie, en in overleg met de Inspectie'', voegt de directeur daaraan toe. ,,De familie wilde voorkomen dat de zaak in de publiciteit kwam. Maar nadat een anonieme brief de regionale krant bereikte, kwam de affaire deze week toch in de openbaarheid.''

Naar aanleiding van de publiciteit is het openbaar ministerie (OM) op eigen initiatief een onderzoek begonnen naar de naaktfoto's, die overigens inmiddels zijn gewist. ,,We hebben een onderzoek ingesteld om te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Het stiekem vervaardigen van afbeeldingen in een woning is strafbaar'', aldus persofficier van justitie A. Rogier van het OM in Maastricht. Volgens het OM zijn aanhoudingen niet uitgesloten.

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid toonde zich gistermorgen ,,verontwaardigd'' en noemde de zaak ,,schandelijk''. Ze wilde weten waarom Catharina Daemen geen aangifte had gedaan tegen de twee medewerkers. Directeur Hassink zegt dat personeel en bewoners ,,enorm geschrokken'' zijn. ,,En dat geldt ook voor mij.''