In zijn pamflet, dat begin februari verscheen, keert Mak zich tegen de hysterische gemoedstoestand die Nederland na de moord op Theo van Gogh gekenmerkt zou hebben. Hij pleit voor de multiculturele samenleving en toont zich een voorstander van een pacificerende en communicatieve houding. De kritiek van de VVD'ers richt zich op Maks verwijt aan wat hij noemt de ,,handelaren in angst'' – media, opiniemakers en politici.
Ook de vergelijkingen die Mak trekt tussen het huidige Nederland en de opkomst van het fascisme in het interbellum, tussen nazi-propagandafilm Der Ewige Jude en de film Submission: part I van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh, zijn aanleiding tot felle kritiek. In de ogen van Van Middelaar en Berghuis verlaagt Mak zich tot ,,vuile insinuaties'', is hij een ,,propagandist'' en pleegt hij ,,karaktermoord'' op ,,politici die de Nederlandse samenleving in het juiste spoor willen krijgen.''
Andere commentatoren zijn verdeeld in hun oordeel over het pamflet. Vorige week noemde Sylvain Ephimenco in Trouw Mak een ,,doordravende populist'', maar Jan Blokker roemde in de Volkskrant Maks waarschuwing voor angst als politiek middel.
Volgens uitgeverij Atlas zijn van Maks pamflet inmiddels 50.000 exemplaren verkocht.