Vrees voor winstval staalsector

De vrees lijkt bewaarheid te worden dat staalfabrikanten de hoge staalprijzen niet langer meer kunnen doorberekenen aan hun afnemers en op hun winst moeten interen. Vanmorgen daalden de beurskoersen van staalproducenten als Arcelor en Corus nadat bekend werd dat Nippon Steel, de grootste staalproducent van Japan, een prijsverhoging met zijn Braziliaanse ijzerertsleverancier is overeengekomen van 71,5 procent.

De vraag naar ijzererts en staal is wereldwijd opgestuwd door China. Alleen al de afgelopen maand stegen de staalprijzen met 8 procent en in booming China met 24 procent. Volgens analisten is het niet meer dan logisch dat de ijzerertsleveranciers hun prijzen ook verhogen. Maar zij hadden een stijging van 40 à 50 procent, niet van 71,5 procent verwacht. Overigens laat Arcelor, de grootste staalfabrikant ter wereld, vandaag in een verklaring weten dat de overeenkomst tussen Nippon Steel en diens Braziliaanse leverancier voor het Franse concern niet maatgevend is, omdat het hierbij maar om ,,betrekkelijk kleine volumes'' gaat. Daarop herstelde op de beurs van Parijs de koers van Arcelor enigszins.