OM weer vertrouwelijke informatie kwijt

Een of meer inbrekers hebben het afgelopen weekeinde informatie over lopende onderzoeken gestolen uit een kantoor van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

Een woordvoerder van het OM wil niets over de toedracht kwijt, maar zegt wel dat ze er ,,vooralsnog van uitgaan dat de daders uit waren op geldelijk gewin''. Naast de ,,zaaksinformatie'' verdwenen er namelijk ook geld en goederen uit het kantoor. De woordvoerder wil niet zeggen hoe de inbraak plaatsvond. Wel gaat hij ervan uit dat het kantoor over een alarminstallatie beschikt.

De inbraak vond plaats bij het zogenoemde functioneel parket. Dit onderdeel van het OM werd anderhalf jaar geleden opgericht en is bedoeld voor de vervolging van fraude en economische en milieudelicten. Zo onderzocht het parket de boekhoudschandalen bij Ahold.

Het OM huurt de bovenste drie verdiepingen van het betreffende pand van de Consumentenbond. De inbrekers hadden na het binnentreden van het parket ook vrij toegang tot de kantoren van de bond. Daar is niets ontvreemd, bevestigt een woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat het functioneel parket te maken krijgt met het op straat liggen van onderzoeksinformatie. Voormalig officier van justitie J. Tonino van het parket moest afgelopen zomer zijn werk neerleggen toen bleek dat hij zijn pc met onderzoeksgegevens bij het huisvuil had gezet. Het stelen van onderzoeksgegevens is ook niet nieuw. De Amsterdamse rechtbank was in 1996 twee keer het slachtoffer. In 1994 was daar ook al ingebroken, in datzelfde jaar stalen inbrekers diskettes uit het huis van officier van justitie J. Valente.