Andere viskoekjes

Viskoekjes behoren tot smakelijke en handige restverwerking in de keuken. In de snelle huishoudens van de jongste generatie thuiskokers worden restjes van de warme maaltijd meestal weggegooid. Ze weten niet wat te doen met die ene gekookte aardappel of dat kleine beetje puree of vis die overblijft. Een ouwe getrouwe uit de restkeuken van de niets verspillende huishoudens uit vroeger tijden zijn viskoekjes. Die werden oorspronkelijk gemaakt van kabeljauw of schelvis en kruimige aardappels die de dag ervoor op tafel waren gekomen. Maar viskoekjes kunnen natuurlijk ook gemaakt worden van een vers gekookt visje en een mengsel van aardappel en groente zoals bijvoorbeeld peen, spruit, bloemkool, broccoli of wat er zoal resteert aan gekookte groenten. Daarvan wordt een droog stamppotje gemaakt dat als basis dient. Wie nog wat puree van koolraap (recept d.d. 18 januari) over heeft en een gekookt aardappeltje, maakt daarvan samen met een vers gekookt forelletje eens andere viskoekjes. De combinatie van aardappel, koolraap en forel is bijzonder lekker.

Bereiding: Kook het visje in een bodempje lichtgezouten water samen met een blaadje laurier in een gesloten pan gaar in circa 8 minuten. Prak intussen aardappel, koolraap en peterselie door elkaar. Maal het brood in een keukenmachine of blender of in het maalbakje voor droge stoffen van een staafmixer tot fijne kruimels. Doe het broodkruim over in een diep bord. Klop het ei los samen met 1 eetlepel water. Neem het gare visvlees van de graat (circa 120 gram), prak het fijn en controleer zorgvuldig op achtergebleven dunne graatjes. Meng het visvlees door de groentestamp en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel in vier balletjes, druk ze tot dikke, platte schijven en wentel ze eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het broodkruim zodat ze rondom worden gepaneerd. Bak ze in de hete olie in een bakpan op halfhoog vuur aan weerszijden goudgeel.

Morgen: andere ontbijtkoek

    • Florine Boucher