Go Ahead voor even vrij van zorgen

De acute dreiging van een faillissement voor eerste divisieclub Go Ahead Eagles is verdwenen. De Deventer gemeenteraad heeft gisteravond het recht van opstal op stadion De Adelaarshorst in handen van de voetbalclub gegeven.

Go Ahead Eagles, dat kampt met een begrotingstekort van drie ton, kan hierdoor aandelen uitgeven. Als het recht van opstal niet was verleend, had het bestuur van de Deventer voetbalclub uitstel van betaling aangevraagd. De gemeenteraadsvergadering werd in Deventer via een beeldscherm op de stoep van het stadhuis door ruim driehonderd voetbalsupporters gevolgd.

Over de voorwaarden van het recht van opstal wordt de komende week onderhandeld. Mogelijk struikelblok is de waarde van de opstallen bij een mogelijk faillissement. Go Ahead Eagles wil de waarde vooraf vastleggen, omdat de aandeelhouders anders in geval van een faillissement niets terug zien van hun investering. Het gemeentebestuur wil de marktwaarde taxeren op `nihil' en pas bij een daadwerkelijk faillissement externe deskundigen de waarde laten vaststellen.

,,We komen er wel uit. Het gaat om de laatste loodjes'', zegt wethouder G. Berkelder (GroenLinks) over de onderhandelingen. Voorzitter H. de Vroome van Go Ahead Eagles is negatiever gestemd. ,,De waarde moet van tevoren worden bepaald. Anders komen we er niet uit.''

Volgens het clubbestuur zijn er investeerders die in totaal acht ton in de club willen investeren. Tot de investeerders behoort oud-speler en oud-international Marc Overmars van Go Ahead Eagles. De Deventer club, opgericht in 1902, heeft haast omdat de voetbalbond KNVB gedreigd heeft de club punten in mindering te brengen als het begrotingstekort voor 1 maart niet is gedicht.

Wethouder Berkelder gaat met de KNVB praten om te kijken of de gemeente kan helpen. Deventer heeft Go Ahead Eagles eerder al een bedrag drie miljoen euro toegezegd als bijdrage in de verbouwing van de Adelaarshorst. Eerdere plannen voor de bouw van een nieuw stadion op een bedrijventerrein bij de snelweg A1 liepen op niets uit.

Voordat de renovatie van start kan gaan, moet een conflict met de beoogde bouwer van het nieuwe stadion, Van Wijnen Groep, uit de wereld worden geholpen. Van Wijnen heeft voor de bouw 680.000 euro voorgeschoten en vordert dit bedrag terug. Go Ahead Eagles weigert dit en koerst op een arbitragezaak aan. Behalve een tekort op de lopende begroting moet de club nog drie ton aan schulden wegwerken.