Protestrap Cool-kast

Vandaag verschijnt een protestrap van jonge rappers en moslims die met Theo van Gogh werkten

Rapper Toprak zal vandaag, zaterdag 19 februari, in Apeldoorn het eerste exemplaar uitreiken van de cd single Tot Hier En Niet Verder aan minister Rita Verdonk. Dat melden de producenten van de single.

Toprak, die onder meer de titelsong schreef van de film Cool (over jonge allochtone criminelen, regie Theo van Gogh), heeft dit nummer gemaakt naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh en de spanning die dat in Nederland tot gevolg had. Toprak hoopt jongeren tot nadenken aan te zetten met zijn rap. De titel verwijst naar de toespraak die minister Verdonk op 2 november op de Dam in Amsterdam hield, op de avond van de moord op de cineast.

Er is videoclip van het nummer gemaakt, door Van Goghs productiemaatschappij Column Producties. Van Goghs vaste cameraman Thomas Kost was de regisseur.

In de clip figureren veel bekende Nederlanders zoals Katja Schuurman, Thijs RÖmer, Georgina Verbaan, Najib Amali, Giel Beelen en Rob Oudkerk. Op de clipzender The Box is de clip al te zien, en maandag ligt de single in de winkels. De opbrengsten worden gebruikt voor het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting onder met name jongeren.

De rap is gemaakt met steun van Ministerie van Justitie, het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), Dexter Communicatie en de gemeente Apeldoorn.