`President Syrië breidt macht uit'

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zijn zwager aangewezen als hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daardoor versterkt hij volgens waarnemers zijn greep op de veiligheidsdiensten.

Generaal Asef Shawkat (54), die getrouwd is met de zuster van Assad, was tot nu toe adjunct-hoofd van de dienst. Zijn benoeming volgt op de dood van de Libanese oud-premier Rafiq Hariri, die begin deze week met veertien anderen om het leven kwam bij een autobomaanslag in het centrum van Beiroet.

Hariri was voorstander van het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon. De aanslag op Hariri heeft het verzet in Libanon aangewakkerd tegen de aanwezigheid van de Syrische troepen. Als hoofd van de militaire inlichtingendienst houdt Shawkat toezicht op de activiteiten van de dienst in binnen- en buitenland, waaronder die in Libanon. Shawkat volgt generaal Hassan Khalil op die met pensioen moest.

Tegenstanders van de grote invloed van Damascus op de Libanese politiek zijn ervan overtuigd dat de enorme explosie waardoor Hariri en zijn lijfwachten werden gedood het werk was van Syrië. Hariri was als premier in een machtsstrijd verwikkeld met de Libanese president Emile Lahoud, een loyale bondgenoot van Syrië. Hariri had zich publiekelijk uitgesproken tegen een verlenging van Lahouds ambtstermijn als president. In oktober trad Hariri af, maar hij behield invloed in de politiek.

Leden van de Libanese oppositie riepen gisteren op tot een opstand voor de onafhankelijkheid van het land. De anti-Syrische parlementsleden eisten het onmiddellijke aftreden van de regeringscoalitie en een ,,overgangsregering'', die erop moet toezien dat de Syrische troepen vertrekken.

De Libanese minister Farid al-Khazen van Toerisme had eerder op de dag zijn ontslag ingediend. De bewindsman motiveerde zijn stap onder verwijzing naar ,,verplichtingen tegenover de natie''. Hij noemde de Libanese regering ,,machteloos''.

De aanslag op Hariri heeft ook geleid tot geweld tegen Syriërs in Libanon. Gisteren staken aanvallers tientallen tenten in brand van Syrische arbeiders in het noorden van het land. Daarbij vielen geen slachtoffers. Een dag eerder hadden mannen het vuur geopend op een vrachtwagen vol Syrische arbeiders in het oosten van Libanon. Vervolgens sloegen ze de Syriërs in elkaar en namen ze hun geld mee. Vier van de aanvallers zijn gearresteerd.