Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

Niemand weet waar de prostituees van de Amsterdamse Theemsweg zijn gebleven

Vlak na de sluiting van de Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg, op 15 december 2003, was het de gemeente onbekend waar de prostituees en hun klanten waren gebleven. Wel was duidelijk dat sluiting van de tippelzone niet leidde tot een zichtbare verplaatsing van de straatprostitutie binnen Amsterdam. De tippelprostitutie die wel werd waargenomen, kwam volgens de gemeente voor rekening van ,,een bekende groep verslaafde vrouwen'' rondom het Amsterdamse Centraal Station.

De avonden vlak voor de sluiting van de Theemsweg tippelden er gemiddeld zo'n vijftien, vooral Nederlandse vrouwen. Deze kleine groep bestond uit niet-verslaafden, en zij waren volgens de gemeente te bestempelen als `zelfredzaam'. De gemeente Amsterdam sluit niet uit dat een deel van hen nu in Utrecht werkzaam is.

De grote groep illegale vrouwen uit Bulgarije en Roemenië die ooit het gezicht van de Theemsweg vormde, was al sinds augustus 2003 niet meer op de tippelzone aanwezig. Zij zijn niet in Utrecht gesignaleerd. Niemand weet waar deze vrouwen naar toe zijn gegaan. In de legale prostitutie in Amsterdam kunnen zij niet aan de slag komen. Mogelijk zijn ze gaan werken in de `06-prostitutie' of de thuisprostitutie. Er zijn echter geen signalen die duiden op een toename van deze prostitutiesoorten in Amsterdam.

Utrecht meldde korte tijd na sluiting van de Theemsweg dat een aantal Amsterdamse prostituees hun arbeidsterrein had verlegd naar de Utrechtse tippelzone. Daar, op de Europalaan, verdubbelde het aantal tippelaarsters. Volgens Utrecht ging het om vrouwen die door aangescherpte regelgeving waren uitgeweken uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Volgens Amsterdam blijkt nu echter dat het grootste deel uit andere gemeenten komt, vooral Nijmegen.

De toestroom van prostituees in Utrecht was zo groot dat de gemeente maatregelen moest nemen. Om op de zone te kunnen werken, moet de prostituee zich inschrijven bij de politie. Op dit moment zijn geen nieuwe inschrijvingen meer mogelijk.

De gemeente Amsterdam erkent dat tippelprostitutie nooit helemaal valt uit te bannen. Sommige prostituees geven aan deze vorm van werken de voorkeur omdat dit meer vrijheid biedt en bovenal gratis is. In Amsterdam blijft een strikte politieaanpak gehandhaafd. Er wordt direct opgetreden tegen tippelprostitutie. Ook prostituanten worden beboet. In Amsterdam zal binnen anderhalve maand duidelijk zijn waar een nieuwe woon-zorgvoorziening komt voor langdurig verslaafde prostituees.