`KNVB moet plan play-offs aanpassen'

De vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) keurt het nieuwe competitieprogramma voor komend seizoen af. De CBV heeft bezwaren tegen het ,,onlogische wedstrijdschema'', aldus directeur Jan Reker.

Volgens de oud-trainer van VVV, PSV en Willem II zorgt de KNVB door het play-off-systeem voor ,,een onevenwichtige competitieindeling''. Zo zijn de meeste profclubs op 9 april 2006 al klaar met competitievoetbal. Vervolgens hebben zij 125 dagen om zich op het nieuwe seizoen voor te bereiden. ,,Dit plan is onacceptabel'', zegt Reker, die namens de CBV vanavond in een bestuursvergadering een alternatief plan voorlegt.

De KNVB is onaangenaam verrast door de kritiek van de CBV. Een woordvoerder van de bond spreekt van ,,ongenuanceerde en onjuiste'' uitlatingen van Reker in de media, terwijl hij ,,zelf betrokken was bij diverse platforms voor de ontwikkeling van dit competitieschema''. Volgens Reker is ,,de woordvoerder blijkbaar niet goed op de hoogte, waardoor er een storm in een glas water is ontstaan, want onze bezwaren waren wel degelijk bekend bij de KNVB''.

Behalve de invoering van de extra reeks beslissingswedstrijden aan het einde van de competitie is er volgend seizoen extra weinig speelruimte door het wereldkampioenschap in Duitsland. Omwille van het WK heeft de wereldvoetbalbond FIFA bepaald dat alle nationale competities op 15 mei afgelopen moeten zijn om de nationale elftallen tijd te gunnen zich op het WK te kunnen voorbereiden.

Reker heeft ook kritiek op de drukke winterprogrammering. ,,In 29 dagen moeten de clubs acht competitieduels en een bekerwedstrijd spelen. Dat lukt je nooit als het weer slecht is. In het voorjaar, als het mooi weer is, wordt er volgens het nieuwe plan bijna niet gevoetbald. Volgens mij heeft de KNVB een soort Willie Wortel aan het werk gezet. Een normaal mens verzint zoiets niet.''

Het nieuwe play-off-systeem is de CBV een doorn in het oog. Directeur Reker: ,,Maar daar kunnen we niets meer aan doen, dat hebben de commerciële jongens er doorheen gedrukt. Die hebben de strijd gewonnen. Het sportieve belang is er niet mee gediend. Het is nu zaak de schade zo veel mogelijk te beperken. Het is triest dat de KNVB ons achteraf op veel punten gelijk geeft, maar dat we te laat zijn met onze kritiek. Maar over drie jaar draaien, door schade en schande wijs geworden, alle plannen wel weer bij.''

Volgens Reker zijn 36 van de 37 profclubs het eens met de kritiek van de CBV. ,,Alleen Martin van Geel (technisch directeur van AZ, red.) steunde onze enquête niet in zijn geheel. Hij wilde de nummer twee van de eredivisie geen garantie bieden voor Europees voetbal. Alle andere ondervraagde trainers en directeuren wel. Als je met 70 punten twee wordt, kan het toch niet zo zijn dat je na twee verliespartijen in de play-offs helemaal buiten de boot valt.''

De coaches zijn niet de enigen die kritisch staan ten opzichte van het play-off-systeem. Eerder hadden minister Remkes van Binnenlandse Zaken, de burgemeesters en de politie al kritiek geleverd op het nieuwe competitiesysteem.