Dean voorzitter Amerikaanse Democraten

Howard Dean is gekozen tot voorzitter van de Amerikaanse Democraten. De oud-gouverneur van Vermont, die een jaar geleden vergeefs een gooi deed naar de presidentskandidatuur voor de partij, versloeg nu verschillende kandidaten voor het voorzitterschap en werd bij acclamatie gekozen.

Dean beloofde zijn partijgenoten dat hij alles zou doen om de Republikeinen in de staten in het Zuiden en Middenwesten, waar zij vrijwel alleen de lakens uitdelen, te zullen opzoeken en weerwerk te leveren. ,,Ik ga daar voorlopig wonen'', verzekerde hij na zijn uitverkiezing in Washington. ,,Je kan zorgen dat mensen hun scepsis verliezen door langs te komen en te vertellen waar je voor staat.''

De nieuwe voorzitter is in 1948 geboren in de staat New York in een welgestelde bankiersfamilie. Hij studeerde medicijnen aan de Yale universiteit in New Haven, Connecticut. Dean had een huisartsenpraktijk die hij samen met zijn vrouw Judith uitoefende. Hij werd in 1991 gekozen tot gouverneur van de noordoostelijke staat Vermont.

Dean leek ruim een jaar geleden op de kandidatuur voor de Democratische partij af te stevenen. Hij voerde campagne met een sterk afwijzend standpunt tegenover de oorlog in Irak. Zonder geld van grote bedrijven en kapitaalkrachtige donoren zag hij kans via internet een recordbedrag bij elkaar te krijgen, voornamelijk van gewone leden die kleine bedragen betaalden.

Van Dean wordt nu verwacht dat hij zijn ervaring met campagne voeren en zijn talent om de basis nieuwe moed in te praten zal gebruiken om de achterban van de partij massaal te betrekken bij aanstaande campagnes in 2006 en 2008. Hij beloofde een politiek alternatief voor wat de Republikeinen in het Witte Huis en in het Congres in Washington doen.

Dean zegde toe zelf geen presidentskandidaat in 2008 te zullen zijn.

In de aanloop naar zijn verkiezing zaterdag en bij de aanvaarding van het voorzitterschap sloeg Dean opnieuw een strijdvaardige toon aan, maar toch waren zijn standpunten gematigder dan het linkervleugelgeluid dat men vorig jaar van hem kende. Dean stond in Vermont bekend als iemand die sluitende begrotingen wist te bereiken. Zijn kritiek op de oplopende tekorten onder president Bush klonken daarom radicaal en gematigd tegelijk.

Republikeinen hebben over het algemeen opgetogen gereageerd op de benoeming van Dean, die de meester-fondsenwerver Terry McAuliffe opvolgt. Republikeinen denken dat de Democraten zich nu nog verder van de kiezers in het Amerikaanse `heartland' zullen vervreemden. De Clinton-vleugel van de partij zou liever een gematigder kandidaat hebben gezien voor de `eigen' voorzitter McAuliffe. Maar Dean genoot meer steun bij plaatselijke afdelingen.