Weinig smetten op blazoen

,,Een alleslezer, een redelijk golfer en een goede fotograaf.'' Zo typeert de nieuwe baas van Unilever, Patrick Cescau, zichzelf. De in Parijs geboren Fransman staat bekend als een no-nonsenseman met een natuurlijk overwicht.

Met Cescau krijgt Unilever een echte veteraan aan het bewind. De 56-jarige Cescau werkt al sinds 1973 voor het voedings- en wasmiddelenconcern, met als standplaatsen onder meer Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Indonesië en Rotterdam. Hij werd bekend bij het grote publiek, toen hij de leiding kreeg over de integratie van het Amerikaanse levensmiddelenconcern Bestfoods binnen Unilever. Bestfoods werd voor ruim 20 miljard dollar overgenomen en vormt daarmee de grootste overname uit de geschiedenis van de Brits-Nederlandse multinational.

Cescau is door bestuursvoorzitter Antony Burgmans, die ten faveure van de Fransman een stap terugdoet, veelvuldig geprezen voor het inpassen van Bestfoods. Analisten zijn echter verdeeld. De beloofde kostenbesparingen zijn gerealiseerd, maar een groeiversnelling is niet teweeggebracht. Sommigen vragen zich af of Cescau over genoeg flair en charisma beschikt om de klus te klaren.

Voor Cescau is het nu zaak om het gelijk van de Bestfoods-overname te bewijzen. Gemakkelijk zal hij het daarbij niet krijgen. Unilever stelde gisteren zijn groeidoelstellingen wederom bij. Een voordeel van Cescau, die ook non-executive directeur is van het internationaal opererende mediaconcern Pearson, is dat hij weinig smetten op zijn blazoen heeft. In tegenstelling tot Burgmans, die in de media geregeld als exorbitante grootverdiener is neergezet, is de topbestuurder geen bekende verschijning. Alleen in 2002 kwam Cescau kortstondig in het nieuws, toen bleek dat hij van zijn werkgever een verhuisvergoeding had gekregen van 662.126 euro.

Waar zijn voorgangers Burgmans en Niall FitzGerald bekend stonden als marketingmensen, geldt Cescau als cijferman. Hij heeft zijn opleiding genoten bij het bekende managementinstituut Insead in Fontainebleau, waar vele Franse topbestuurders vandaan komen.