One Star Hotel

De groepsnaam One Star Hotel belooft een minder dan luxueuze uitspanning in het doorgaans comfortabel slaperige Americanalandschap. Die belofte wordt waargemaakt op het tweede album Good Morning, West Gordon van dit onbestudeerd morsige viertal uit Pennsylvania. Op het eerste gehoor nestelt One Star Hotel zich gerieflijk tussen de wat linkser van het midden opererende countryrockers, melancholisch als de vroege Wilco en voorzien van scherpe close-harmony vocalen à la The Jayhawks.

Bij nadere inspectie komen onderscheidende factoren naar boven, die alles te maken lijken te hebben met het feit dat zanger Steve Yutzy-Burkey bijklust in een winkel voor antieke traporgels. Het harmonium is in bijna alle nummers aanwezig als een sluimerende metgezel van honkytonkpiano's, klaterende banjo's, jubelende violen en een zingende zaag in het voorzichtig naar de hemel reikende Starlight. One Star Hotel blijft niet steken in traditionalisme, maar speelt luchtig met buitenissige synthesizergeluiden en hemelbestormend, Mercury Rev-achtig sfeerbejag. Dit alles ter meerdere eer en glorie van twaalf sterke liedjes, die stralen van rafelige schoonheid.

One Star Hotel: Good Morning, West Gordon (Stereofield/Lucky Dice)

    • Jan Vollaard