UWV traag met bezwaarschriften

Het Uitvoeringsinstuut Werknemersverzekeringen (UWV), dat de WAO en de WW uitvoert, kampt met een grote achterstand bij de afhandeling van bezwaarschriften. Bijna eenderde van de bezwaarschriften wordt niet binnen de wettelijke termijnen afgehandeld.

Dat blijkt uit cijfers die het UWV nog niet heeft gepubliceerd, omdat ze nog naar de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten worden gestuurd. Het UWV erkent dat er nog steeds achterstanden zijn, maar benadrukt dat er ook vooruitgang is geboekt. Het uitvoeringsinstituut verwacht dit jaar wel aan de normen te voldoen.

Het kabinet maakte vrijdag bekend dat nog geen besluit is genomen over de invoeringsdatum van de WAO. De nieuwe, strengere wet zou volgend jaar moeten ingaan, maar onder meer door de problemen bij het UWV wordt nu overwogen de invoering uit te stellen.

Met name bezwaarschriften van werknemers over de WAO-keuring lopen vertraging op. Eind vorig jaar was 52 procent niet op tijd afgehandeld. Volgens de norm die Sociale Zaken stelt, moet 70 procent binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld. Die termijn is 17 weken en kan worden opgerekt tot maximaal 21 weken, bijvoorbeeld als een medisch specialist om een oordeel wordt gevraagd.

Volgens een woordvoerder van het UWV zijn de achterstanden te wijten aan de reorganisatie die bij het instituut aan de gang is. Hij wijst erop dat er ook vooruitgang is geboekt. Aan het eind van het derde kwartaal was 49 procent van de bezwaarschriften over de WAO afgehandeld, een kwartaal later was dat dus 3 procent meer. In de WW liggen de zogenoemde tijdigheidspercentages een stuk hoger. Daar was eind vorig jaar 75 procent van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn van 13 weken afgehandeld. Dat moet uiteindelijk minstens 80 procent zijn. Het UWV verwacht die norm volgende maand te halen.