Uitgever NRC wil krant op zondag

Krantenbedrijf PCM, onder meer uitgever van NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant werkt aan een plan voor een zondagskrant. Maar deze krant zal niet zijn gekoppeld aan een van de bestaande dagbladtitels van PCM.

Dit heeft PCM-bestuursvoorzitter T. Bouwman gisteren gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Bouwman trok een vergelijking met de situatie in Engeland, waar ook aparte zondagskranten bestaan. The Observer – opgericht in 1791 en gezien als de oudste zondagskrant ter wereld – en The Sunday Times zijn daar voorbeelden van. The Sunday Times is geen zusterblad van dagblad The Times, hoewel allebei de titels van uitgever News Corporation zijn. Beide kranten verschillen sterk in toon van elkaar.

De kans dat PCM ook met een aparte zondagskrant komt, acht Bouwman ,,meer dan 50, maar minder dan 75 procent''. Hij verwacht vooral problemen met de bezorging van de zondagskrant en met de verkoop in winkels. Op zondagen zijn er minder verkooppunten open dan op andere dagen. Een werkgroep bij PCM werkt het plan uit. Als de plannen haalbaar zijn, moet de krant na de zomer van de persen rollen.

De regionale krant De Twentsche Courant Tubantia, een uitgave van de regionale krantenuitgever Wegener, was de eerste Nederlandse krant met een zondageditie, in maart vorig jaar. Dagblad De Telegraaf begon twee weken later met een zondagseditie die gekoppeld is aan de zesdaagse krant. Wegener-topman J. Houwert voorspelde bijna een jaar geleden dat zondagskranten in Nederland ,,over twee jaar een normaal verschijnsel zijn''.

De plannen voor een zondagskrant bij PCM komen uit de koker van de nieuwe Britse meerderheidsaandeelhouder Apax, een participatiemaatschappij. De Brit S. Grabiner, die bij Apax verantwoordelijk is voor het belang in PCM, vroeg zich in een vraaggesprek met deze krant in mei vorig jaar af of er ruimte zou zijn voor een dergelijk initiatief in Nederland.